Comisia Europeană a publicat a doua parte a opiniei privind nivelul de pregătire al Rep. Moldova pentru aderarea la UE

0
Publicat:

Conform documentului realizat de Bruxelles, țara are „un anumit nivel de pregătire” în cazul celor mai multe capitole ale acquis-ului comunitar, adică 17 la număr, iar în cazul a 12 nivelul este „începător”.

A doua parte a opiniei CE cu privire la aderarea Rep. Moldova la UE, publicată. FOTO: Arhivă
A doua parte a opiniei CE cu privire la aderarea Rep. Moldova la UE, publicată. FOTO: Arhivă

Șeful diplomației de la Chișinău, Nicu Popescu, a anunțat că raportul analitic al Comisiei Europene, care evaluează situația aferentă a 33 de capitole ale legislației UE, a fost publicat.

,,Raportul analitic evaluează situația aferentă a 33 de capitole ale legislației UE și completează prima parte a Opiniei, care a fost difuzată pe data de 17 iunie 2022 și a evaluat criteriul politic și criteriul economic de aderare. Documentul analizează nivelul de pregătire al țării noastre din punct de vedere al standardelor înaintate către statele membre ale UE apreciind situația conform unui sistem de evaluare al Comisiei Europene”, a menționat Nicu Popescu.

Astfel, raportul denotă că țara vecină, candidată la aderarea la Uniunea Europeană, este:

  • Nivel începător de pregătire în 12 domenii (Capitolul 5: Achiziții publice, Capitolul 32: Controlul Financiar, Capitolul 2: Libera Circulație a muncitorilor, Capitolul 6: Dreptul societăților comerciale, Capitolul 9: Servicii financiare, Capitolul 16: Impozitarea, Capitolul 19 Politica socială și ocuparea forței de muncă, Capitolul 27: Mediul și schimbările climatice, Capitolul 11: Agricultura și dezvoltarea rurală, Capitolul 13: Pescuitul, Capitolul 22: Politica regională și coordonarea instrumentelor structurale, Capitolul 33: Dispoziții financiare și bugetare;
  • un anumit  nivel de pregătire în 17 domenii (Capitolul 24: Justiție, libertate și securitate, Capitolul 18: Statistică, Capitolul 1: Libera circulație a bunurilor, Capitolul: 3 Dreptul de stabilire și libertatea de a presta servicii, Capitolul: 4 Libera circulație a capitalului, Capitolul: 7 Legea proprietății intelectuale, Capitolul 8: Politica concurențială, Capitolul 28: Protecția consumatorilor și a sănătății, Capitolul 10: Transformare digitală și media, Capitolul 17: Politica economică și monetară, Capitolul 20: Politica de întreprindere și industrială, Capitolul 26: Educație și cultură, Capitolul 29: Uniunea vamală, Capitolul 14: Transportul, Capitolul 15: Energia, Capitolul 21: Rețele transeuropene, Capitolul 12: Siguranța alimentară, politica veterinară și fitosanitară;
  • nivel moderat de pregătire în 3 domenii (Capitolul 25: Știință și cercetare, Capitolul 30: Afaceri externe, Capitolul 31: Politica externă, securitate și apărare”, se arată în raport.

Următoarea analiză, în toamna lui 2023

Raportul analitic reflectă situația existentă în iunie 2022. Celelalte progrese vor fi reflectate în raportul privind politica de extindere a UE ce urmează să fie făcut public în toamna lui 2023.

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, afirmă că vor fi ajustate ,,planurile noastre privind cele 33 de capitole ale acquis-ului comunitar, conform raportului analitic al Comisiei Europene publicat la 2 februarie 2023. Împreună cu toți colegii din guvern, deja am trasat o bună parte din obiectivele de rigoare în proiectul Planului de acțiuni al Guvernului pentru anul curent. Împreună am pornit aderarea la Uniunea Europeană, împreună vom reuși să aducem Moldova în UE!” 

Republica Moldova a primit statutul de ţară candidată la Uniunea Europeană, în vara anului trecut. Decizia a aparținut şefilor de stat şi de guverne din UE în cadrul Consiliului European.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite