Comisia Europeană dă Moldovei încă 1,6 miliarde euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Venită în Rep. Moldova pentru a participa la summit-ul Comunității Politice Europene (CPE), șefa Comisiei Europene a anunțat noul pachet de asistență, acesta incluzând un sprijin de aproape 1,6 miliarde de euro.

Șefa CE a anunțat un nou pachet de sprijin pentru R. Moldova. FOTO: Arhivă
Șefa CE a anunțat un nou pachet de sprijin pentru R. Moldova. FOTO: Arhivă

Potrivit șefei Comisiei Europene, Republica Moldova va beneficia de un an pachet de 1,6 miliarde de euro, adică cu până la 600 de milioane de euro mai multe față de 2022. 

,,Astăzi sunt foarte bucuroasă să anunț un nou pachet de asistență pentru Republica Moldova cu un obiectiv dublu. Vrem să vă susținem pe dumneavoastră, să abordați impactul războiului din vecinătate și vrem să vă aducem mai aproape de Uniunea Europeană. Acest pachet are cinci inițiative”, a declarat Ursula von der Leyen, menționând că UE va ajuta țara, inclusiv să depășească criza energetică. 

,,Pentru a spori reziliența împotriva acțiunilor hibride ale Rusiei”

Anunțul a fost făcut în incinta Președinției de la Chișinău, unde Ursula von der Leyen, venită cu scopul participării la summit-ul CPE, a susținut o conferința de presă alături de președinta Sandu. 

 „Vom reuși practic să dublăm suma asistenței financiare acordate Republicii Moldova și vom aduce investiții directe în economia Republicii. Vrem să majorăm asistența noastră pentru a spori reziliența voastră împotriva acțiunilor hibride ale Rusiei. Văd foarte clar că dumneavoastră întreprindeți, înregistrați un progres semnificativ, vă susținem că ați avansat direct, noi intenționăm să majorăm semnificativ numărul angajaților Delegației UE la Chișinău”, a punctat șefa CE.

Provocări în timpul summit-ului CPE?

Iar lidera de la Chișinău a dat asigurări că țara sa este pregătită pentru toate scenariile în timpul summit-ului Comunității Politice Europene, inclusiv provocări ce țin de furnizarea curentului. 

„Chiar dacă ar exista anumite probleme cu furnizarea energiei electrice, aceste probleme nu vor afecta desfășurarea summit-ului. Repet, avem generator, ne-am asigurat și ceea ce ține de protecția spațiului aerian, așa cum am anunțat anterior, este protejat, inclusiv cu susținerea prietenilor noștri, așa că toate lumea este în siguranță în Republica Moldova”, a declarat Maia Sandu. 

Despre CPE în țara vecină

În data de 1 iunie, Republica Moldova va fi gazda celei de-a două reuniuni a summitului CPE, un eveniment care va avea loc pe teritoriul unei vinării din satul Bulboaca, raionul Anenii Noi. CPE va reuni în același loc zeci de șefi de state și de guverne, și oficiali europeni. 

Potrivit Reuters, evenimentul reprezintă un sprijin pentru țară, ținta războiului hibrid al Rusiei, dar și pentru Ucraina, în timp ce Kievul se pregătește să lanseze o contraofensivă împotriva forțelor ruse.

„Dacă stai la Moscova și vezi 47 de țări care se întâlnesc în vecinătatea ta imediată sau apropiată, acesta este un mesaj important”, a declarat un oficial UE reporterilor înainte de summit-ul care va avea loc la 40 km distanță de capitala Chișinău.

Cea de-a doua întâlnire a Comunității Politice Europene (CPE), summit creat de președintele francez, Emmanuel Macron, va aborda probleme, precum securitatea cibernetică și cea energetică. De asemenea, va oferi o oportunitate pentru discuții despre tensiunile de pe continent, de la Azerbaidjan și Armenia până la recentele ciocniri din nordul Kosovo, mai scriu jurnaliștii Reuters.

La primul eveniment de la Praga de anul trecut, un efort condus de UE de mediere între Azerbaidjan și Armenia a făcut unele progrese. Joi, liderii lor vor purta discuții cu UE, Macron și Scholz.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite