Comercianţi din pieţe erau forţaţi să dea „taxe de protecţie” între 5.000 şi 10.000 de lei. Patru persoane, reţinute de CNA

0
0
Ofiţer CNA FOTO simbol
Ofiţer CNA FOTO simbol

Patru funcţionari din cadrul Agenţiei pentru Protecţia Consumatorilor şi Supravegherea Pieţei (APCSP) au fost reţinuţi într-un dosar pornit pe fapte de corupere pasivă. Aceştia sunt bănuiţi că au pretins şi au primit sistematic bani de la agenţi economici pentru a nu le îngrădi activitatea comercială, transmite IPN.

Centrul Naţional Anticorupţie precizează că în cadrul urmăririi penale s-a constatat că angajaţii APCSP ar fi efectuat periodic controale la comercianţii din pieţele din capitală şi din ţară, iar pentru a nu indica în actele de constatare presupusele nereguli stabilite în activitatea de întreprinzător, pretindeau „taxe de protecţie”. În patru din cazurile documentate de CNA, sumele variau între 5.000 şi 10.000 de lei. Banii erau transmişi în tranşe.

Mai multe percheziţii au fost operate în această dimineaţă în birourile de serviciu de la Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor şi Supravegherea Pieţei. Patru inspectori au fost reţinuţi şi plasaţi în izolator pentru 72 de ore.

Funcţionarii bănuiţi de corupere pasivă riscă până la 10 ani de detenţie, amendă penală de până la 400.000 de lei şi privarea de dreptul de a ocupa funcţii publice de la 7 la 10 ani.

Republica Moldova


Ultimele știri
Cele mai citite