Cine sunt proprietarii şi beneficiarii reali ai contractului de edificare a parcării de lângă Spitalul Clinic Republican

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile din Capitală au vândut un teren de 0,5 hectare la un preţ de doar 1.300 de euro pentru un ar unei firme afiliate unui consilier liberal, care urmează să construiască o parcare multietajată. Decizia a provocat protestul angajaţilor şi administraţiei Spitalului Clinic Republican, care pretind că pământul ar aparţine instituţiei

Decizia autorităţilor municipale din Chişinău de a vinde firmei „D&D Companie“ un teren de aproape jumătate de hectar din apropierea Spitalului Clinic Republican pentru construcţia unei parcări supraetajate, în locul celei vechi, a provocat joia trecută un protest al angajaţilor instituţiei medicale, care au blocat circulaţia rutieră pe strada Testemiţanu.

Daniela Turtureanu de la Serviciul relaţii cu publicul al instituţiei a anunţat că angajaţii şi pacienţii vor continua protestele, până când nu va fi aprobată decizia de returnare a terenului în proprietatea Spitalului Clinic Republican.

SPITAL FĂRĂ PARCARE

„În anii ’90, terenul de aproape jumătate de hectar, unde era amenajată o parcare pentru angajaţi, rezidenţi şi bolnavi, a fost retras ilegal şi dat în arendă unui agent economic. În 2011, am făcut un demers către Primăria municipiului Chişinău în care ceream reîntoarcerea acestei parcări. Ni s-a promis că problema va fi rezolvată, dar ne-am ales cu un cuţit în spate“, a declarat pentru portalul e-sanatate.md Victor Stici, vicedirectorul Spitalului Clinic Republican.
„Avem 1.000 de angajaţi, 700 de paturi, peste 1.500 de studenţi şi rezidenţi, iar zilnic prin policlinică trec peste o mie de persoane, vizitatori etc. Noi vrem să fie parcarea noastră, fără plată. Acum câteva zile am acţionat Primăria Chişinău în judecată ca să ne-o întoarcă“, a adaugat Victor Stici.
De cealaltă parte, edilii Capitalei susţin că terenul nu a aparţinut niciodată spitalului şi că tranzacţia de vânzare-cumpărare este legală.

Parcarea amplasată pe acest teren a fost administrată de firma Cand-Vas, începând cu 2004, dar în ultimii ani autorităţile municipale n-au mai prelungit contractul. 
„Anul trecut a fost organizată o licitaţie publică pentru construcţia unei parcări multietajate, câştigată de D&D Companie, care a plătit pentru teren 1,15 milioane de lei“, a precizat Vadim Brânzaniuc, şeful serviciului de presă al Primăriei Chişinău. El a precizat că de serviciile viitoarei parcări vor putea beneficia şi angajaţii spitalului.

Contractul de vânzare a terenului a fost semnat în februarie 2014, iar costul este unul mic pentru această zonă a Capitalei: doar 1.300 de euro pentru un ar, în condiţiile în care aici preţurile sunt de circa 10 ori mai mari.
Bătălia pentru parcare pare să aibă şi substrat politic, or, spitalul se află în subordinea Ministerului Sănătăţii condus de un liberal-democrat, iar Primăria Chişinău este controlată de liberali.

FIRMĂ CU LEGĂTURI LIBERALE

Firma D&D Companie, care va construi parcarea, este un nume, practic, necunoscut pe piaţa imobiliară din Chişinău. A fost fondată la 3 mai 2013, de Ivan şi Lidia Andrienco din Stăuceni, dar are deja un site, pe care anunţă că a realizat două mari proiecte în Capitală: un bloc locativ pe strada Matei Basarab 2 şi complexul imobiliar de pe strada Testemiţanu 27, în imediata apropiere a viitoarei parcări supraetajate.

image

Documentele de înregistrare a firmei D&D Companie

Cele două blocuri au fost construite însă de firma Dansicons, proprietate a consilierului liberal de Chişinău Iurie Dîrda. Putem deduce că între aceste firme există o legătură de „rudenie“.
Faptul că D&D Companie este afiliată Dansicons se vede chiar de pe frontispiciul blocurilor locative - sus apare inscripţia „Dansicons“, iar jos – „D&D Companie“.
Existenţa unor legături între cele companii este recunoscută şi de reprezentanţii acestora. „Noi am fost subcontractori la construcţia blocurilor de pe strada Testemiţanu“, a precizat Ion Magaliuc, manager pentru vânzări la D&D Companie. „Despre parcare vă poate spune mai multe doar directorul companiei“, a adăugat reprezentantul firmei. Acesta ne-a promis că Oleg Guţu, administratorul D&D Companie, va reveni în următoarele zile cu un apel telefonic.

image

Blocul de pe strada Testimiţanu 27 a fost construit în anii 2011-2013 de Dansicons, dar pe frontispiciu apare şi firma D&D Companie FOTO Ion Preaşca

FONDATORI CU CASĂ DE LA DÎRDA

Potrivit unor surse de la Dansicons, complexul imobiliar de pe strada Testemiţanu 27, care este unul gigantic, are asigurată doar o treime din necesităţile pentru parcarea automobilelor. Aşa că viitoarea parcare construită de D&D Companie este destinată şi locatarilor acestui cartier.
În plus, din documentele cadastrale rezultă că fondatorii D&D Companie şi-au cumpărat casa din Stăuceni de la Iurie Dîrda, iar de la Dansicons au achiziţionat un teren pentru construcţii, dar şi actualul oficiu al firmei.

image

Extras de la Cadastru care arată că Iurie Dîrda şi-a vândut casa familiei Andrienco

N-am reuşit să discutăm cu Iurie Dîrda, preşedintele filialei teritoriale a Partidului Liberal din sectorul Râşcani al Capitalei. Marina Vâzdoagă, din Departamentul Imagine şi Comunicare al PL, ne-a promis că poate azi după-masă ne va da un număr de telefon la care răspunde consilierul municipal.

D&D Companie se mai laudă pe site că va realiza pe strada Alecu Russo şi un mega-complex comercial, „o construcţie unicală în Chişinau şi cel mai mare centru de business din regiune, amplasat lângă una din cele mai mari artere din Capitală“. Oficial însă acest proiect este realizat de un alt agent economic.

image

Frma Dansicons, este o proprietate a consilierului liberal de Chişinău Iurie Dîrda

Anterior, administraţia locală din Chişinău a fost acuzată că distribuie terenurile pentru construcţii unor firme apropiate de Partidul Liberal sau de PCRM.

Spitalul cu garaje goale şi spaţii transmise în locaţiune pentru 49 de ani

Afirmaţia administraţiei Spitalului Clinic Republican cum că instituţia nu dispune de o parcare nu corespunde întru totul adevărului. Spitalul are un imens garaj la subsol şi în curte, unde ruginesc mai multe automobile vechi şi care până nu demult era folosit în calitate de parcare neoficială. În plus, instituţia are un teren de peste 10 hectare unde ar putea amenaja o parcare.

În ultimii trei ani, circa 4.000 de metri pătraţi din suprafaţa totală de 12.000 de metri pătraţi a spitalului au fost transmise în locaţiune pentru 49 de ani unor firme şi persoane fizice, apropiate de conducerea spitalului şi unor deputaţi PLDM.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite