Chișinăul intră în stare de urgență pe fondul șantajului energetic. Premierul Recean: Moscova urmărește destabilizarea Rep. Moldova

0
Publicat:

Republica Moldova intră în stare de urgență în domeniul energetic pentru o perioadă de 60 de zile, începând cu 16 decembrie. 56 de parlamentari au votat în favoarea măsurii, după ce premierul Dorin Recean a explicat motivele instituirii acesteia, printre care se numără și faptul că Transnistria ar putea rămâne fără gaze rusești.

Starea de urgență a fost votată, iar moțiunea a picat. FOTO: Multimedia.gov.md
Starea de urgență a fost votată, iar moțiunea a picat. FOTO: Multimedia.gov.md

În plenul Parlamentului, prim-ministrul moldovean, Dorin Recean, a afirmat că Republica Moldova se confruntă cu o situație excepțională pe fondul șantajului Moscovei privind livrarea gazelor naturale către Transnistria, începând cu anul viitor, când contractul privind transportul gazelor rusești prin Ucraina către Europa va expira.

,,Rusia își dorește să lase raioanele din stânga Nistrului fără energie. În plină iarnă. În interese geopolitice meschine, regimul lui Putin vrea să lase oamenii din stânga Nistrului în frig, fără venituri, fără pensii și fără salarii și, din nou, îi lasă ostatici. Mai întâi au dus un război pe teritoriul țării noastre proaspăt independente, apoi și-au pus trupele, apoi au blocat zeci de ani reintegrarea, iar acum îi aruncă pe acești oameni în criză creată intenționat. De ce fac asta? Ca să destabilizeze Republica Moldova. Moscova folosește războiul informațional, în continuare, pentru a arunca vina pentru criza pe care tot ei o provoacă pe Republica Moldova și Ucraina. Am explicat deja că este un fals! Dar vor încerca în continuare să ne convingă că noi singuri suntem de vină.

Regimul de la Kremlin, în esență, vrea ca bugetul nostru să fie împovărat de costuri legate de energia electrică, de criza umanitară din stânga Nistrului, așa încât să rămână resurse limitate  pentru pensii și ajutoare sociale. Iar, după aceasta, slugile Kremlinului de la Chișinău să speculeze în viitoarele alegeri parlamentare pe seama sărăciei și crizei economice. Acum puteți să vă dați seama de cinismul și de cruzimea acestei metode de a pune mâna pe putere în Republica Moldova. Ei nu au reușit în 2022 și 2023 cu acele proteste plătite și acele provocări, nu au reușit în 2024 cu voturi masiv cumpărate. Iată că vor încerca și altfel - prin destabilizare”, a declarat Dorin Recean de la tribuna Legislativului.

Chișinăul șantajat de Moscova

Șeful Cabinetului de miniștri a mai menționat că starea de urgență va oferi Guvernului pârghiile legale necesare pentru a acționa rapid în cazul în care Gazprom nu-și va onora prevederile contractuale, respectiv să livreze gazul destinat Transnistriei până la granița Republicii Moldova.

,,Prioritatea noastră acum este să putem preveni o criză umanitară de proporții și să protejăm securitatea țării. Vom ajuta, dar nu vom discrimina cetățenii din dreapta Nistrului. Pentru resursele energetice trebuie de plătit. Gazul pe gratis în stânga Nistrului a fost o momeală. Cel mai important: aceasta trebuie să fie ultima iarnă din istoria țării în care putem fi amenințați energetic. Noi vom continua să investim în infrastructura energetică şi în independența reala a țării pentru a ne elibera definitiv de orice formă de șantaj în raport cu Republicii Moldova”, a mai spus oficialul de la Chișinău. 

Premierul a dat asigurări că vor fi întreprinse acțiuni pentru evitarea unei crize umanitare „de proporții” în regiunea separatistă pro-rusă, precum și pentru asigurarea Chișinăului cu energie electrică, care consumă în prezent, în mare parte, pe cea produsă de Centrala de la Cuciurgan din Transnistria.

,,Da, independența deplină durează, mai ales când agenții Kremlinului, inclusiv din acest Parlament au sabotat independența noastră energetică în acești ani; da, presupune voință și costuri, dar nu ne mai putem permite să rămânem fără lumină sau căldură pe timpul iernii. Nu mai putem pune în pericol siguranța și securitatea statului și a cetățenilor din cauza Kremlinului și a inacțiunii voastre. Acum! Să înțeleagă foarte clar și agenții de influență ai Rusiei, mai ales cei care sunt în sala de ședințe a Parlamentului – planul de destabilizare a Moldovei nu va reuși! Miza acestei destabilizări este consolidarea puterii militare în stânga Nistrului”, a conchis premierul Dorin Recean. 

Stare de urgență pentru 60 de zile

Instituirea stării de urgență a fost propusă de Guvern în baza raportului Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova (CSE), aceasta oferind posibilitatea realizării acțiunilor rapide prin intermediul CSE.

,,Mai exact, va fi posibilă instituirea unui regim special de procurare a energiei electrice și a gazelor naturale în ritm rapid și se vor putea aloca bani pentru acest lucru. La fel, vor putea fi adoptate decizii de împuternicire a furnizorilor și operatorilor de sistem să acționeze și să cumpere, să transporte sau să distribuie energie electrică și gaze naturale pe întreg teritoriul țării. De asemenea, prin intermediul dispozițiilor CSE, se va putea dispune, la necesitate, raționalizarea consumului de resurse energetice și se va asigura procesul de informare a cetățenilor despre proporțiile situației excepționale și măsurile de protecție a populației”, potrivit reprezentanților Parlamentului. 

Moțiunea a picat 

Votul privind instituirea stării de urgență a fost dat în cadrul ședinței Parlamentului, care a durat până noaptea târziu, iar următoarea pe agenda aleșilor a fost moțiunea de cenzură asupra activității Guvernului, înaintată de 26 de deputați ai Fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), aleșii din opoziție fiind nemulțumiți de modul în care este gestionat domeniul energetic.

„Nu pot să tolerez acesta cinism și ipocrizie, dar mai greu - trădarea de patrie și interes național. Nu, deputați socialiști, comuniști și șoriști, țara noastră, Moldova, nu este vinovată pentru atacurile fără oprire asupra ei din partea unui stat străin. Moldova va continua să stea dreaptă și să se dezvolte, chiar dacă mulți dintre voi sunteți plătiți să munciți împotriva acestui lucru”, a mai afirmat Dorin Recean.

În cele din urmă, aceasta a picat, fiind votată de numai 18 parlamentari, iar autorul ei, fostul președinte al țării, Vladimir Voronin, nu a fost prezent la ședință.

Republica Moldova

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite