Moscova, nou șantaj energetic asupra Chișinăului. Ce urmărește prin condiționarea livrărilor de gaze în Transnistria ANALIZĂ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moscova vrea să crească prețurile, cu precădere pentru resursele energetice din Republica Moldova, condiționând și evitând să spună dacă va livra gaze către regiunea separatistă Transnistria, începând cu anul viitor. Criza va favoriza partidele pro-ruse, care ar putea ajunge la guvernare, iar ulterior să suspende aderarea Chișinăului la UE, după modelul georgian, potrivit experților consultați de ,,Adevărul”.

Moscova șantajează energetic Chișinăul. FOTO: Arhivă
Moscova șantajează energetic Chișinăul. FOTO: Arhivă

Autoritățile moldovene admit că regiunea separatistă pro-rusă, Transnistria, nu va mai fi aprovizionată cu gaz rusesc, după ce contractul pentru tranzitul livrărilor prin Ucraina va expira la sfârșitul anului 2024, Moscova solicitând Chișinăului să discute cu Kievul și să-l convingă să prelungească contractul.

,,Noi am discutat si anterior, și înțelegem că decizia ar putea fi luată în ultimul moment. Am informat Kievul că ar fi un scenariu mai simplu, dacă se va păstra tranzitul, dar sunt și rute alternative”, a declarat ministrul moldovean al Energiei, Victor Parlicov, la întoarcerea de la Sankt Petersburg, unde a avut o întrevedere cu președintele Gazprom, Alexei Miller. 

Puterea de la Chișinău atrage atenția că Gazprom pune pe seama sa soluționarea problemei privind prelungirea acordului pentru tranzitul de gaze dintre Moscova și Kiev, deși acest acord prevede tranzitul gazelor naturale prin Ucraina către Europa.

,,Discuțiile se poartă între Ucraina și Rusia, pentru că nu este vorba doar despre tranzitul de gaze pentru Transnistria. Este vorba despre tranzitul pentru câteva țări din Uniunea Europeană, care au un mare grad de dependență, cum ar Ungaria, Slovacia, Austria. Și atunci să arunci momeala asta și să spui că moldovenii trebuie să rezolve problema tranzitului gazului pentru toată Europa”, a declarat Igor Grosu, președintele Parlamentului, precum și liderul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), formațiunea aflată la putere. 

Chișinăul reiterează că contractul cu Gazprom prevede livrări până la granița Republicii Moldova, iar compania rusă susține că este gata să livreze gazul prin rute alternative. Totuși, compania controlată de Kremlin invocă achitarea pretinsei datorii de 709 milioane de dolari, sumă care nu a fost confirmată de auditul realizat de Republica Moldova, dar al cărui rezultat nu este recunoscut de aceasta.

,,Nu este niciun fel de datorie. Lor (n.r.-rușii) nu le place raportul de audit”, a mai declarat Igor Grosu. 

În prezent, Chișinăul, adică malul drept al Nistrului, folosește gaze naturale din surse europene, dar oferă întreaga cantitate de gaze rusești regiunii separatiste pro-ruse, cunoscută și sub denumirea de malul stâng al Nistrului, care nu le plătește, dar vinde Chișinăului energie electrică la un preț relativ scăzut, produsă de Centrala termoelectrică de la Cuciurgan, în schimbul gazelor de la Gazprom.

,,Transnistria trebuie să înceapă a plăti”, a adăugat liderul PAS. 

„Adevărul” a discutat cu Andrei Curăraru, expert în politici publice și securitate al Comunității WatchDog.md, și Ion Tăbârță, analist politic, despre ce urmărește Moscova prin condiționarea livrărilor de gaze naturale către regiunea separatistă pro-rusă, dar și ce consecințe vor fi în cazul în care Gazprom va refuza să-și onoreze obligația contractuală de anul viitor.

Andrei Curăraru crede că Rusia vrea să genereze o „criză artificială”, determinând creșterea prețurilor în contextul alegerilor parlamentare de anul viitor din Republica Moldova, țară guvernată în prezent de un partid pro-european.

,,Se intenționează crearea unei situații în care nu sunt posibile livrări, cel puțin pe un termen scurt. De exemplu, de sărbători, de Anul Nou, în Transnistria, pentru a arăta slăbiciunea și incompetența pretinsă a autorităților din Republica Moldova. Același sens, putem interpreta și ceea ce a făcut Moldovagaz, neasigurând anumite livrări și garanții pentru sezonul rece și acum caută procurarea de gaze cu un preț cu mult mai mare. Până la urmă, scopul geopolitic este favorizarea partidelor pro-ruse în electorală de la Chișinău”, a declarat expertul în politici publice și securitate al Comunității WatchDog.md. 

Analistul politic, Ion Tăbîrță, accentuează că, dacă Gazprom va refuza să livreze gaze naturale regiunii separatiste pro-ruse, Transnistria, sub pretextul așa-zisei datorii, aceasta va rămâne fără gaze și va ajunge într-o criză umanitară, iar Chișinăul va rămâne fără energie electrică în plină iarnă, fiind nevoit să o cumpere la tarife mai mari.

,,După anul 2022, Republica Moldova a reușit parțial, să diminueze parțial din dependență totală energetică față de Federația Rusă. Noi știm foarte bine că, malul drept, după noiembrie 2022, nu a mai luat gaze naturale de la Gazprom. Am cumpărat gaze naturale de pe piața europeană. Contractul cu Gazprom este funcțional, dar toate gazele se duc în stânga Nistrului. Iar cei din stânga Nistrului produc energie electrică, pe care 80% o vând malului drept și primesc bani pentru asta. În așa mod, este ținută economia Transnistriei în viață”, a afirmat analistul politic.

Astfel, Moscova ar reuși să destabilizeze guvernarea pro-europeană de la Chișinău pentru a aduce forțe politice loiale și a întoarce Republica Moldova în sfera sa de influență.

 ,,Deja a crescut tariful pentru gaze naturale. Aceasta creștere a tarifelor la gaze naturale va duce la o scumpire în lanț. Scumpirea în lanț, în mod evident, va duce la creșterea inflației, iar creșterea inflației va scădea din puterea de cumpărare a cetățenilor pe malul drept (n.r.-teritoriu controlat de Chișinău). În plus, Chișinăul va avea presiune suplimentară pentru a avea grijă de malul stâng (n.r.-Transnistria). Din punct de vedere tehnic nu este o problemă ca să ajungă gazele naturale pe această rută transbalcanică în regiunea transnistreană. Cu anumite costuri pentru transport, puțin mai scump, dar nu semnificativ. Însă, dacă se condiționează cu această datorie, care noi spunem că este de 8, 6 de milioane, dar cei de la Gazprom susțin că este vorba de peste 700 de milioane de dolari, asta ar însemna că, practic, în așa mod, folosindu-se de pretextul că Ucraina nu mai permite tranzitarea de gaze naturale, cei din Federația Rusă vor să pună vina pe Chișinău, mediatic, de ce gazele rusești nu ajung în regiunea transnistreană, iar dacă nu vor fi gaze naturale în regiunea transnistreană, asta înseamnă că nu va fi produsă energie electrică pentru malul drept”, a mai spus analistul politic.

,,Moscova nu crede în lacrimi”

Iar regiunea separatistă pro-rusă, Transnistria, unde staționează ilegal trupe militare ruse, va reprezenta un instrument pentru îndeplinirea planurilor geopolitice ale Kremlinului, mai susține Ion Tăbîrță.

,,Pentru Federația Rusă, care vedem cum joacă puternic în Georgia, influențează scrutinele în mai multe state, cum ar fi România, acum este un moment oportun pentru a lovi în Chișinău, a lovi în guvernarea pro-europeană, în perspectiva că la anul la alegerile parlamentare o să vină forțe politice loiale Federației Ruse și regiunea transnistreană în cazul dat, mai puțin contează în intențiile geopolitice ale Federației Rusă de a reîntoarce Republica Moldova în sfera sa de influență. Moscova nu crede în lacrimi, precum în filmul  celebru (n.r.-producția cinematografică rusă Moscova nu crede în lacrimi). Pentru ei, în cazul dat, nu contează ce va fi în regiunea transnistreană. Pentru ei contează să se întoarcă politic Republica Moldova. Ulterior, deja se vor gândi cum să lege Republica Moldova sau malul drept de malul stâng, găsind modalități”, a punctat analistul politic, Ion Tăbîrță. 

Deturnarea parcursului european după modelul georgian

Expertul în politici publice și securitate al Comunității WatchDog.md, Andrei Curăraru, avertizează că, dacă partidele pro-ruse vor ajunge la guvernare în 2025, pe fondul nemulțumirilor sociale cauzate de prețurile ridicate la gaze naturale și energie electrică, actualul scenariu georgian ar putea fi aplicat și în Republica Moldova.

,,Deja cunoaștem că partidele pro-ruse intenționează să facă un impeachment președintelui Maia Sandu, dar și să organizeze peste un an un alt referendum care să-l anuleze pe cel pro-european (n.r-referendum republican constituțional din 20 octombrie). După modelul georgian, cred că am putea ajunge la idee de înghețare unilaterală a negocierilor din partea Chișinăului și refuzarea granturilor din partea Uniunii Europene. Dacă pentru Georgia asta a însemnat circa 150 milioane de euro, pentru noi asta ar însemna 1,8 miliarde de euro, o sumă catastrofală pentru economia noastră”, a menționat Andrei Curăraru.

Soluții ca să scape de șantaj rusesc

 Experții afirmă că, pe termen scurt, Chișinăul trebuie să negocieze cu Moscova și să nu-și schimbe poziția privind datoria invocată de Gazprom. Iar pe termen lung, trebuie să întreprindă acțiuni pentru consolidarea independenței energetice, scăpând de șantajul energetic rusesc.

,,Este o poziție principială a Republicii Moldova care nu trebuie modificată. Acest statut face parte dintr-o schemă mai largă de sărăcire a țării noastre și de preluare a tuturor acțiunilor Moldovagaz și au fost solicitate, dacă nu greșesc, anterior de Gazprom în plata datoriilor pretinse. Noi nu recunoaștem această datorie si atât timp cât exista trupe rusești în regiunea transnistreană, nu putem să vorbim despre faptul că noi trebuie să plătim ceva pentru regiunea transnistreană. Pe termen scurt sunt indicate negocierile cu Gazprom si realizarea contractului pe care îl are Gazpromul pentru stânga Nistrului. Pentru noi este foarte important ca sa nu fie sistate livrările de energie electrică din regiune. Dupa mine, daca Moldovagaz reușește acest fapt și dacă Republica Moldova reușește să asigure exportul gazului rusesc în regiunea transnistreană, în legătura cu asta trebuie să fie anumite condiții, inclusiv ieftinirea energiei electrice care vine de acolo. De asemenea, trebuie să fie întărite toate interconectările cu România și crescute capacitățile de producere a energiei alternative, ca soluție, măcar pe termen mediu, să fim mai puțin dependenți de regiunea transnistreană. Atâta timp când vom cumpăra energie respectivă din Transnistria, vom fi vulnerabili față de aceste șantaje rusești”, a conchis reprezentantul Comunității WatchDog.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite