Lidera de la Chișinău avertizează că dezinformarea și falsurile reprezintă un pericol pentru alegerile din România

0
Publicat:

Maia Sandu a afirmat că dezinformarea și corupția electorală au marcat alegerile din Republica Moldova, fiind „cele mai dăunătoare instrumente ale războiului hibrid purtat de Kremlin” împotriva Chișinăului. Șefa statului vecin a avertizat că dezinformarea și falsurile reprezintă un pericol grav, inclusiv pentru alegerile din România.

Maia Sandu a făcut declarațiile în cadrul Forumului Mass-Media 2025. FOTO: Presedinte.md
Maia Sandu a făcut declarațiile în cadrul Forumului Mass-Media 2025. FOTO: Presedinte.md

În cadrul Forumului Mass-Media 2024, organizat la Chișinău, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că exercițiile electorale din țara sa, precum și altele din diverse colțuri ale lumii, au fost marcate în acest an de crize economice, inflație, războaie și, cu precădere, transformarea semnificativă a modului în care oamenii se informează.

,,În Republica Moldova, alegerile au fost marcate de un val de dezinformare fără precedent, menit să slăbească unitatea socială, să semene ură și neîncredere, să dezbine, să sperie, și, într-un final, să influențeze alegerea oamenilor. Dezinformarea și corupția electorală au fost două cele mai dăunătoare instrumente ale războiului hibrid purtat de Kremlin împotriva democrației noastre”, a declarat lidera de la Chișinău.

Ținta Kremlinului

Iar una dintre țintele războiului hibrid al Kremlinului este deturnarea parcursului european al Chișinăului, a mai spus președinta Maia Sandu. 

,,Pe viitor, vă rog să continuăm eforturile comune în lupta împotriva dezinformării. Una dintre țintele principale ale atacului dezinformării este proiectul nostru de țară - integrarea europeană. Cei care vor să ne întoarcă din drum dispun de resurse uriașe, investesc resurse uriașe pentru ca să denigreze Uniunea Europeană și pentru ca să sperie cetățenii. Am văzut cât de mare a fost impactul dezinformării în contextul referendumului. Iar noi trebuie să rămânem uniți pentru a proteja adevărul și pentru ca să putem continua acest parcurs, consemnat acum și în Constituția Republicii Moldova”, a adăugat președinta.

Pericole pentru democrație

Lidera de la Chișinău a menționat că democrația este supusă unui atac masiv la nivel global, presiunile asupra presei nu au fost niciodată mai mari, iar ,,dezinformarea și falsurile rămân o primejdie gravă peste tot - așa cum am văzut, inclusiv, în cazul alegerilor din România”. 

,,Încrederea în media tradițională scade, în timp ce platformele digitale și influencerii domină audiențele. Inteligența artificială și tehnologiile sunt folosite ca să amplifice dezinformarea, iar algoritmii netransparențipermit persoanelor rău intenționate să își promoveze conținuturile false. Veniturile din publicitate sunt în scădere, iar audiențele sunt tot mai fragmentate. Jurnaliștii sunt nevoiți să echilibreze viteza cu acuratețea, să combată valuri de informații false și să caute mijloace prin care să atragă publicul tânăr și nu doar, într-o lume tot mai digitalizată. Pe fundalul acestor dificultăți fără precedent, presa din Moldova a răspuns cu exemple remarcabile de curaj și profesionalism. Anchetele și reportajele unor jurnaliști curajoși au expus în fața întregii lumi magnitudinea fenomenului de corupție electorală care s-a întâmplat la aceste alegeri. Natalia Zaharescu și Măriuța Nistor, și echipa de la Ziarul de Gardă– merită toată admirația noastră”, a mai afirmat Maia Sandu. 

A noua ediție a evenimentului 

Forumul Mass-Media, ajuns la a noua ediție, este organizat de Consiliul de Presă împreună cu Asociaţia Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Asociaţia Presei Electronice (APEL).

Evenimentul durează două zile, iar la el participă peste 170 de persoane, printre care jurnaliști, experți din țară și din străinătate. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite