Chişinăul intră în noul an fără buget

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consiliul municipal Chişinău FOTO Adevărul
Consiliul municipal Chişinău FOTO Adevărul

Intrăm în noul an fără buget. Deşi a fost propus repetat spre aprobare în cadrul şedinţei Consiliului municipal, Proiectul bugetului pentru 2013 nu a acumulat numărul necesar de voturi. Consilierii nu au ajuns la un numitor comun, după ce mai multe propuneri înaintate de fracţiunea comuniştilor au fost respinse. Astăzi a fost ultima şedinţă a consilierilor din acest an.

Proiectul bugetului municipal pentru anul 2013, propus astăzi repetat spre aprobare, nu a acumulat suficiente voturi. Proiectul nu a fost susţinut de către fracţiunea PCRM după ce au fost respinse două propuneri înaintate de către consilierii acesteia.

Consilierul comunist Igor Lupulciuc a propus ca deficitul prevăzut în proiect să fie majorat de la 20,7 milioane lei la 150 de milioane de lei, transmite Info-Prim Neo. „Deficitul stabilit de 20,7 milioane este foarte puţin. Propunerea noastră este ca partea de venituri să fie majorată cu 50 milioane de lei din contul bunei administrări, a taxelor şi a impozitelor locale şi doi – noi propunem majorarea deficitului de buget cu 150 de milioane cu sursa de acoperire din veniturile de la privatizare”, a menţionat consilierul.

Primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, a declarat că aceste două propuneri nu pot fi acceptate pe motiv că deficitul nu poate fi 150-200 de milioane de lei. „În condiţiile actuale deficitul nu ar putea depăşi 80 de milioane, iar alte chestiuni au caracter populist“, a comentat primarul.

Ca urmare, fracţiunea PCRM s-a abţinut de la vot. Proiectul bugetului pentru 2013 nu a avut nici susţinerea grupului socialiştilor. Socialista Elena Danu a declarat că aleşii locali încearcă să voteze lucruri importante pe ultima sută de metri. „Acest proiect de buget este format după principiu „din ce este şi pentru ce se poate aloca” şi nu prin metodă de analiză sistemică a fiecărui compartiment aparte”, a declarat Elena Danu.

Pe 29 noiembrie a mai existat o tentativă de a vota bugetul pentru 2013, dar nici atunci nu au fost acumulate voturi suficiente. Potrivit aleşilor locali, şedinţa de astăzi a fost ultima din acest an.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite