Regiunea separatistă Transnistria va deschide șase secții de votare la alegerile prezidențiale din Rusia

0
Publicat:

Pe teritoriul regiunii separatiste Transnistria vor fi deschise șase secții de votare în timpul alegerilor prezidențiale din Rusia, jumătate dintre ele fiind în orașul Tiraspol, potrivit presei locale.

În Transnistria vor fi 6 secții de votare în timpul scrutinului prezidențial din Rusia. FOTO: Arhivă
În Transnistria vor fi 6 secții de votare în timpul scrutinului prezidențial din Rusia. FOTO: Arhivă

Presa transnistreană informează că cetățenii ruși din regiunea prorusă își vor putea exercita dreptul de vot la scrutinul prezidențial din Federația Rusă în șase secții de votare, acestea fiind deschise în timpul orelor 08:00-22:00. Mai exact, trei vor fi la Tiraspol și celelalte în orașele Bender, Râbnița și Grigoriopol. 

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) de la Chișinău nu a venit deocamdată cu o reacție la această decizie, dar anterior șeful diplomației Mihai Popșoi a declarat că va fi permis votul numai pe teritoriul ambasadei Rusiei în Republicii Moldova. 

  „Noi am interzis organizarea alegerilor oriunde în afara misiunii diplomatice. Iar conform Convenției de la Viena, e complicat să întreprinzi acțiuni care ar împiedica activitatea unei misiuni diplomatice. Dacă se va încerca organizarea acestui scrutin oriunde în altă parte, acest lucru va fi extrem de contraproductiv”, a declarat Mihai Popșoi.

Ce spun experții despre solicitarea Kremlinului

Declarația a fost făcută după ce Moscova a cerut Chișinăului să deschidă secții pentru alegerile prezidențiale din primăvara acestui an, iar reprezentanții Guvernului Recean au afirmat că examinează solicitarea, precizând că răspunsul va fi oferit în timp rezonabil.

Solicitat de ,,Adevărul”, expertul în drept, politici publice și securitate al asociației WachtDog, Andrei Curăraru, a menționat că la baza cererii sunt trei elemente, primul dintre ele fiind siguranța Rusiei că cetățenii Republici Moldova care dețin și cetățenia rusă își vor da votul pentru Vladimir Putin.

,,Este clar că cetățenii Republicii Moldova care au obținut cetățenia rusă din cauza faptului că activează acolo sau au niște legături mai apropiate cu Federația Rusă sunt mai ușor de manipulat, iar liderul rus își prognozează o victorie decisivă, cu circa 80 %. Astfel, cetățenii din regiunea transnistreană, cei din diasporă care se află la Moscova și pot fi pe teritoriul Republicii Moldova, cât și susținătorii înveterați ai forțelor pro-ruse din Republica Moldova vor vota cu siguranță pentru președintele Putin”, a afirmat specialistul.

Un alt factor îl reprezintă testarea teritoriului pentru ,, a vedea câte secții de votare vor putea fi deschise în cazul alegerilor prezidențiale din Republica Moldova și a referendumului care urmează să aibă loc în toamna acestui an. Este clar că există posibilitatea de mobilizare masivă împotriva referendumului pentru integrare europeană și a președintelui Maia Sandu, și deschiderea unui număr mai mare de secții ruse în Republica Moldova ar da posibilitate de echivalare prin parteneriatul diplomatic pe care-l avem noi cu Federația Rusă: să fie deschise mai multe secții de votare și pe teritoriul Federației Ruse cu mobilizarea a celor circa 100 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova care se află pe teritoriul Federației Ruse”, a mai spus Andrei Curăraru.

Iar ultimul aspect menționat de expert este forțarea Executivului moldovean de a refuza demersul, arătând în acest mod publicului pro-rus din Republica Moldova că țara are o poziție rusofobă. ,,Suntem împotriva Federației Ruse și blocăm orice tip de inițiative pozitive pentru cooperarea dintre cele două state”, punctează Andrei Curăraru.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite