Chișinăul a înăsprit regulile de obținere a cetățeniei moldovenești. Prevederi, în contextul războiului de la graniță

0
Publicat:

Parlamentul moldovean a modificat regulile de obținere a cetățeniei moldovenești, aleșii oferind votul pentru un proiect de lege care prevede reguli mai stricte pentru a exclude riscurile de securitate în contextul războiului Rusiei contra Ucrainei.

Parlamentul a schimbat regulile de obținere a cetățeniei moldovenești. FOTO: Multimedia.parlament.md
Parlamentul a schimbat regulile de obținere a cetățeniei moldovenești. FOTO: Multimedia.parlament.md

Proiectul de modificare a legii cetățeniei Republicii Moldova a fost votat de 55 de parlamentari ai partidului Puterii, adică Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) și un deputat neafiliat.

Proiectul necesar ,,în contextul riscurilor provocate de agresiunea Federației Ruse împotriva Ucraine” a fost elaborat de deputatul PAS, Igor Chiriac, acesta afirmând că: ,,prevederile sunt necesare în contextul riscurilor provocate de agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei. Mai exact, în ultimii doi ani, s-a înregistrat o majorare a numărului de aplicanți pentru obținerea cetățeniei Republicii Moldova, 70 % dintre care aparțin persoanelor din Federația Rusă, iar 20 % – din Ucraina. Mai mult decât atât, autoritățile au identificat și numeroase tentative de dobândire prin fraudă a cetățeniei Republicii Moldova, în baza documentelor de proveniență necunoscută prezentate de către solicitanți”. 

Așa că nu toate persoanele străine, care vor dori să obțină cetățenie moldovenească, o vor primi. Printre cei privați de acest lucru se numără oamenii aflați sub urmărire penală sau care au o condamnare penală. 

,,Excepția vizează persoanele care, în perioada de examinare a cererii, execută sau au de executat pedeapsa penală privată de libertate în temeiul sentinței instanței de judecată, au antecedente penale nestinse sau se află sub urmărire penală. Cererile depuse de aceste persoane vor fi respinse, la fel ca și cererile de determinare a apartenenței la cetățenia Republicii Moldova sau de recunoaștere în calitate de cetățeni moldoveni care vor conține informații false sau vor tăinui date pertinente. În acest context, se propune introducerea obligativității coordonării acestor cereri cu Serviciul de Informații și Securitate”, informează reprezentanții Parlamentului moldovean.

Termenul de examinare a cererilor, mai mare 

Parlamentarul Igor Chiriac a mai propus extinderea termenului de examinare a cererilor cu încă șase luni, acesta fiind în prezent de 20 de zile. 

Modificările legislative au fost votate în a doua lectură, acestea urmând să intre în vigoare în ziua publicării în Monitorul Oficial.

Anterior, reprezentanții Agenției Servicii Publice (ASP) au anunțat că odată cu războiul Rusiei contra Ucrainei, numărul străinilor, cu precădere cetățeni ruși, care solicită cetățenia moldovenească a crescut, precizând că fac față cu greu solicitărilor.

Responsabilii instituției au informat că cei mai mulți dintre solicitanți, adică în jur de de 70% sunt din Rusia, iar 20% din Ucraina, dar nu au oferit cifre exacte cu privire la cei care doresc să obțină cetățenia Republicii Moldova.  

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite