CHIŞINĂU: Eroarea exit poll, în cârca alegătorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Exit poll la alegerile din 5 iunie
Exit poll la alegerile din 5 iunie

Sociologii pun pe seama votanților diferența de peste 10% dintre rezultatele singurului exit poll și datele preliminare oficiale. Reprezentanții companiilor care l-au dat câștigător pe Dorin Chirtoacă din primul tur explică eroarea prin faptul că mulți alegători au refuzat să răspundă la întrebările operatorilor.

„Am avut multe refuzuri, în special din partea vorbitorilor de limba rusă, care, de regulă, votează comuniștii. Le-am repartizat corect. Mă miră și pe mine diferențele foarte mari", a declarat Ion Jigău, directorul CBS-AXA.

„La Cricova, de exemplu, o femeie a convins mai mulți alegători să nu răspundă la întrebări. Dacă refuză zece persoane care votează PCRM, este evident că rezultatele vor fi diferite. Se creează suprareprezentarea celor care au votat pentru Chirtoacă", a spus și Arcadie Barbăroșie, director executiv la Institutul pentru Politici Publice.

De vină sunt și partidele, care „au făcut propagandă împotriva exit poll-ului, spunând că acesta manipulează opinia publică", susțin sociologii.

MOTIVE OBIECTIVE ȘI SUBIECTIVE

Comentatorii politici vorbesc despre motive obiective și subiective. Este vorba, în primul rând, despre erori metodologice și de calcul. „Evident, și cultura politică a electoratului le-a jucat festa sociologilor. Sunt popoare care răspund cu plăcere la astfel de întrebări, la noi însă mulți refuză sau mint. Sunt și motivații istorice, având în vedere că am trăit într-un regim totalitar", afirmă Petru Bogatu.
Sociologii au dat-o în bară și la alegerile din noiembrie 2010, când două sondaje au dat o eroare de până la 14%.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite