Chișinău: Conflict “Moldova-Film”. Ministrul Culturii l-a demis pe directorul Ion Șiman și a numit unul nou. Numai că Șiman nu vrea să plece

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ion Șiman, directorul Studioului „Moldova-Film", a fost demis. În locul lui, ministrul Culturii, Boris Focșa, l-a numit pe regizorul Teatrului Rus "A.P. Cehov" Sandu Vasilache. Ministru invocă printre motive demiterii nereguli în gestionarea banilor publici.

Ministerul Culturii mai spune că lui Șiman i-a expirat termenul prevăzut în contractul de muncă, încheiat cu cinci ani în urmă. De cealaltă parte, Ion Şiman consideră că demiterea sa reprezintă un act ilegal, fabricat de ministrul Boris Focşa. Unii angajați ai studioului spun că Ministerul Culturii intenţionează să-l pună director la "Moldova-Film" pe regizorul Teatrului Rus "A.P. Cehov" Sandu Vasilache.

Angajaţii Studioului sunt de partea directorului demis. Ei au organizat o ședință la care au întocmit o scrisoare deschisă adresată conducerii țării, prin care solicită o întâlnire cu liderii coaliției de givernare pentru a clarifica situaţia . Ei consideră că Şiman a demonstrat eficienţă în administrarea studioului şi doar graţie lui instituţia mai supravieţuieşte. Şi membrii Uniunii Cineaştilor din Moldova i-au scris premierului Vlad Filat, cerându-i implicarea directă a Guvernului în această problemă.

"El s-a opus privatizării unui teren despre care se discută de zece ani. Comuniștii au încercat să-l ia și nu le-a reușit. Acum iar se încearcă", a spus regizorul Ion Chistruga, angajat la "Moldova-Film". Angajații vor ca noul director să fie selectat prin concurs dar nu să fie numit de de minister.

Ion Șiman a mai fost demis odată de fostul ministru Artur Cozma dar a fost restabilit de instanța de judecată.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite