Chirtoacă, despre motivele numirii lui Robu în funcţia de procuror general interimar: Există persoane implicate în furtul miliardului care trebuie protejate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dorin Chirtoacă, ex-primar de Chişinău, liderul Partidului Liberal.
Dorin Chirtoacă, ex-primar de Chişinău, liderul Partidului Liberal.

Ex-primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, acuză guvernarea PAS de faptul că şi-ar fi pus în funcţia de procuror general interimar o persoană docilă, care ar avea scopul să-i protejeze pe reprezentanţii PAS implicaţi în diferite infracţiuni.

„Maia Sandu, având toata puterea în stat, l-a pus anume pe Robu, cel care personal a determinat intreruperea relaţiilor cu UE - procuror general interimar, a doua oară! Scuipăm în Europa şi documentele UE? Parlamentul European a spus negru pe alb, în Rezoluţia sa cu privire la punerea în aplicare a Acordului de Asociere din 14 noiembrie 2018, că din cauza lui Robu (plus Furtună şi Morari) care au executat comenzile politice ale lui Plahotniuc şi Dodon, scoţându-mă ilegal din Primărie, UE a oprit ajutorul financiar pentru RM. Suspedarea mea din funcţia de primar a avut loc la demersul personal al lui Robu, susţinut în judecata aranjată din timp, ca şi tot dosarul”, a scris Dorin Chirtoacă pe Facebook.

Chirtoacă e de părere că „explicatia poate fi numai una - există persoane din noua putere sau apropiate lor, implicate în fărădelegi, inclusiv în furtul miliardului, care trebuie protejate. 

„De aceasta au nevoie de un procuror docil. Robu va executa şi aceste comenzi politice, aşa cum le-a executat pe cele precedente. Ministrul PAS, Litvinenco, a l-a propus personal la CSP şi a aranjat un spectacol penibil şi de prost gust la şedinţa de ieri. Unii, din politică şi din societatea civilă, se găsesc sa apere şi să justifice aceasta numire”, a spus Chirtoacă.

Potrivit lui, printre altele, guvernarea a provocat o destabilizare a situaţiei în Găgăuzia, acolo de unde este originar Stoianoglo, şi „a oferit un cadou enorm hoţilor - Dodon, Şor, Platon, Plahotniuc - să se poată victimiza folosindu-se de această destabilizare, făcând zarvă şi proteste”. 

„Asta va face şi mai dificilă, dacă nu imposibilă, tragerea lor la răspundere. Dacă în acest joc perfid se mai implică şi Rusia, atunci praf se va alege din “vremurile bune”. Şi dacă pe lângă preţuri enorme la gaz, energie şi toate celelalte, o să ne ofere şi o Crimee sau un Donbas, cine o sa va salveze, Robu?!

Reforma în justiţie nu o poţi începe cu punerea unor siniştri, unor bandiţi din procuratură la vârful acesteia”, a afirmat Chirtoacă.

Precizăm că Maia Sandu a semnat decretul de numire a lui  Dumitru Robu în funcţia de procuror general interimar, după ce Consiliul Superior al Procurorilor l-a propus pe acesta pentru funcţia respectivă.

Anterior, în perioada guvernării PSRM-ACUM, Robu a mai deţinut funcţia de şef interimar al Procuraturii Generale.

Dumitru Robu a devenit cunoscut opiniei publice după ce a instrumentat dosarul penal deschis pe numele ex-primarului de Chişinău Dorin Chirtoacă, în cazul parcărilor cu plată din Capitală.

Amintim că Alexandru Stoianoglo a fost suspendat din funcţie marţi, 5 octombrie, după ce pe numele lui a fost pornită urmărirea penală de către procurorul Anticorupţie, Victor Furtună, care a fost împuternicit de Consiliul Superior al Procurorilor să examineze aspectele invocate de deputatul PAS Lilian Carp cu privire la activitatea şefului Procuraturii. 

La scurt timp, Stoianoglo a fost reţinut de ofiţerii SIS, iar la sediul Procuraturii au avut loc percheziţii.

Potrivit IPN, în sesizarea depusă, deputatul Lilian Carp, preşedinte al Comisiei parlamentare securitate naţională, apărare şi ordine publică, a solicitat investigarea procurorului general sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu şi corupţie pasivă. Carp invocă legături între Alexandru Stoianoglo şi controversatul om de afaceri Veaceslav Platon. Alte acuzaţii ce i se aduc şui Stoianoglo ţin de faptul că acesta i-ar fi oferit ilegal îndemnizaţii fostului şef PCCOCS, Nicolae Chitoroagă. Stoianoglo mai este acuzat că ar fi semnat un amendament, pe vremea când era deputat, care ulterior a fost votat de Parlament şi care ar fi dus la spălare de bani (landromatul rusesc).

Subiectul a fost examinat în şedinţă extraordinară, la care a venit şi procurorul general, Alexandr Stoianoglo, dar nu i s-a permis să-şi prezinte poziţia. Ministrul justiţiei, Sergiu Litvinenco, a invocat faptul că venirea procurorului este neregulamentară, întrucât pentru invitarea procurorului au votat numai patru membri CSP din nouă.

Liderul Socialiştilor, Igor Dodon, a criticat suspendarea din funcţie a procurorului general şi percheziţiile de la Procuratura Generală. Potrivit lui, a fost comisă o greşeală politică fatală, iar guvernarea se află în mare disperare.

Amintim că odată cu venirea la putere a Partidului Acţiune şi Solidaritate, asupra lui Alexandru Stoianoglo au fost exercitate presiuni enorme pentru ca acesta să-şi dea demisia. După ce procurorul general a opus rezistenţă şi nu a demisionat din proprie iniţiativă, deputaţii PAS au mers mai departe şi au modificat legea cu privire la procuratură, aşa încât Stoianoglo să poată fi demis, ca urmare a unei evaluări făcute de o comisie specială cu privire la activitatea procurorului general.

Procurorul general, Alexandru Stoianoglo, a adus o serie de acuzaţii actualei guvernări luni, 4 octombrie, într-o conferinţă de presă. Potrivit lui, Partidul Acţiune şi Solidaritate a pus la cale discreditarea sa, prin care urmăreşte demiterea lui din funcţia de şef al Procuraturii.

Alexandru Stoianoglo a prezentat probe care arată că fostul şef al Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, are legături cu Maia Sandu şi Partidul Acţiune şi Solidaritate. În acest sens, Stoianoglo a făcut public mai multe înregistrări telefonice, care au fost realizate cu suportul experţilor EUROPOL şi care indică faptul că „Morari s-a aflat într-o comunicare strânsă cu reprezentanţii puterii”.

În plus, Stoianoglo susţine că Morari s-a aflat în legături strânse şi cu fostul ambasadorul al UE în Moldova, Peter Michalko, căruia i-a oferit ilegal informaţii din cadrul Procuraturii, în schimb, oficialul european i-ar fi oferit sprijin public lui Morari şi i-a asigurat prezenţă în mass-media.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite