Chiril Gaburici: Prin dezvoltarea proiectelor comune cu Moldova, Belarus s-ar putea conecta la piaţa de desfacere din UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO mec.gov.md
FOTO mec.gov.md

Ministrul Economiei şi Infrastructurii, Chiril Gaburici, a participat joi, 19 aprilie, la Forumul Economic pentru Cooperare Interregională Moldova-Belarus, care constituie o platformă pentru promovarea şi dezvoltarea mediului de afaceri, precum şi stabilirea de noi parteneriate moldo-belaruse.

La ceremonia de deschidere a evenimentului, ministrul Economiei şi Infrastructurii a menţionat că Forumul moldo-belarus reprezintă o dovadă de colaborare fructuoasă între Republica Moldova şi Republica Belarus şi este o platformă pentru dezvoltarea unor noi forme de cooperare în diverse domenii.

„Forumul de astăzi are o importanţă deosebită în ceea ce priveşte implementarea practică a acordurilor stabilite între Republica Moldova şi Republica Belarus şi va contribui semnificativ la dezvoltarea relaţiilor noastre bilaterale. În cadrul acestui eveniment, vom oferi informaţii despre potenţialul comercial şi investiţional al ţărilor noastre, vom propune idei de afaceri pentru îmbunătăţirea climatului investiţional şi pentru stabilirea de noi parteneriate între Moldova şi Belarus. De asemenea, vor fi semnate mai multe contracte comerciale şi parteneriate, inclusiv noi acorduri între regiuni”, a notat Chiril Gaburici.

De asemenea, ministrul Economiei şi Infrastructurii a menţionat că relaţiile comerciale moldo-belaruse sunt într-o dezvoltare continuă, în special în domeniul transportului, industriei şi produselor alimentare, iar participarea reprezentativă a Belarusului la Forum este o dovadă a muncii minuţioase a guvernelor ţărilor noastre. 

„Anul trecut, Belarus s-a plasat pe locul 9 dintre ţările cu care Moldova dezvoltă relaţiile de comerţ. Observăm o creştere în acest domeniu, iar astăzi facem un pas înainte spre impulsionarea cooperării moldo-belaruse. Prin dezvoltarea proiectelor comune cu Moldova, Belarus s-ar putea conecta la noi pieţe de desfacere, cum ar fi cea a Uniunii Europene cu peste jumătate de miliard de consumatori”, a afirmat Chiril Gaburici.

Prezent la eveniment, viceprim-ministrul Republicii Belarus, Mihail Rusîi, a reiterat că „toate acţiunile de astăzi sunt îndreptate spre continuarea relaţiilor bilaterale. Moldova este un partener de încredere şi un bun prieten pe marginea cooperării în diferite domenii. Este important să nu ne oprim aici şi să continuăm”.

Chiril Gaburici şi Mihail Rusîi au vizitat standurile prezentate în cadrul expoziţiei de produse moldo-beloruse. Ministrul Gaburici a apreciat gama largă de produse expuse şi noile tehnologii în domeniul agricol şi a discutat cu oamenii de afaceri din ambele ţări. De asemenea, antreprenorii belaruşi au fost încurajaţi să investească în ţara noastră şi să beneficieze astfel de facilităţile şi oportunităţile economice oferite mediului de afaceri şi investitorilor străini în Republica Moldova.

La Forumul Economic pentru Cooperare Interregională Moldova-Belarus participă circa 150 de agenţi economici autohtoni din diferite sectoare ale economiei naţionale, precum şi 30 de antreprenori din Belarus, care sunt reprezentanţi ai industriei petrochimice, prelucrarea lemnului, agricultură şi produse alimentare, farmaceutice şi ştiinţă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite