Cetăţenii din Transnistria vor putea obţine cetăţenia română

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cetăţenia română va putea fi obţinută şi de locuitorii Transnistriei FOTO: Adevărul
Cetăţenia română va putea fi obţinută şi de locuitorii Transnistriei FOTO: Adevărul

Guvernul României a aprobat o modificare la Legea cetăţeniei române prin care cetăţenii care locuiesc în regiunea transnistreană vor putea obţine cetăţenia română.

Potrivit publicaţiei „Jurnalul Românesc”, modificarea a fost adoptată pe 9 septembrie şi prevede ca şi românii aflaţi în comunităţile istorice din teritorii care nu au aparţinut niciodată administrativ României să poată primi cetăţenia română.

Vicepreşedintele Comisiei pentru Românii de Pretutindeni, senatorul român, Viorel Badea, a declarat că modificările aduse acestei legi nu întrunesc toate cerinţele din proiectele legislative depuse, în ultimii ani, în Parlamentul României, dar poate fi un pas înainte către împlinirea visului românilor din comunităţile istorice de a căpăta cetăţenia română. „Este un pas important către posibilitatea reală oferită românilor din Serbia, Transnistria, Bulgaria, Albania, Macedonia şi din alte zone de a deveni cetăţeni români, în condiţiile în care Legea 21/1991 era extrem de restrictivă pentru ei”, a subliniat senatorul. 

Astfel, cetăţenia română va fi acordată şi altor categorii de persoane, şi anume „cetăţeanului străin sau persoanei fără cetăţenie care a contribuit în mod semnificativ la protejarea şi promovarea culturii, civilizaţiei şi spiritualităţii româneşti”. „Singurul obstacol care mai stă acum în care acordării cetăţeniei române celor de care facem vorbire, este apariţia unor norme metodologice de aplicare a noilor modificări, deoarece deocamdată se ştie cine poate primi, dar nu se ştie cum vor fi selecţionate acele persoane care au contribuit în mod semnificativ la protejarea şi promovarea culturii, civilizaţiei şi spiritualităţii româneşti”, a precizat Viorel Badea. 

Amintim că autorităţile de la Bucureşti au simplificat procedura de redobândire a cetăţeniei române de către cetăţenii din Republica Moldova. 

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite