Cererile depuse online pentru înscrierea la grădiniţă vor fi procesate în ianuarie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Cererile depuse online pentru înscrierea copiilor la grădiniţă, în Chişinău, sunt stocate în baza de date şi vor fi examinate în ianuarie. Explicaţiile au fost oferite de către Viorica Negrei, şefă interimară la Direcţia generală educaţie, tineret şi sport, solicitată de IPN, după ce mai mulţi părinţi s-au plâns că platforma www.egradinita.md ar fi nefuncţională, întrucât nu au obţinut nicio confirmare de recepţionare a cererilor depuse online.

Potrivit Vioricăi Negrei, septembrie-decembrie este perioada de depunere a cererilor, iar din ianuarie responsabilitatea înscrierii copiilor la grădiniţă trece pe seama administraţiilor instituţiilor preşcolare. „Părinţii vor primi confirmarea primirii cererii şi a numărului de rând, echivalentul hârtiei pe care o primeau până acum. Acest proces nu se va face în toate instituţiile odată, pentru a monitoriza ca sistemul să funcţioneze şi comisiile locale să nu intre într-o situaţie de impas. Pe parcursul lunii ianuarie toate cererile vor fi procesate”, a precizat Viorica Negrei.

Tot din ianuarie, odată cu înregistrarea copiilor în baza cerilor depuse online, pe site va fi afişat şi numărul locurilor vacante. „Deja acum vom afişa numărul de locuri vacante pentru că începe prelucrarea datelor din sistem şi atunci aceste cifre periodic se vor schimba. Cât de des se vor schimba va depinde de cât de des se vor întruni comisiile locale. Niciun reprezentant al direcţiei nu se va implica în procesul de înscriere a copiilor la grădiniţă şi nu va administra acceptul sau respingerea cererilor”, a spus şefa interimară a Direcţiei generale educaţie, tineret şi sport.

La înscrierea copilului la grădiniţă se va ţine cont de vârsta acestuia şi de adresa domiciliului, nicidecum de vechimea cererii depuse. „Dacă, de exemplu, cineva are un copil de câteva zile şi îl înscrie în rând, obţinând numărul 10, iar alt copil, care a făcut doi ani şi jumate, e cu numărul 20, când cel de-al doilea va împlini trei ani va ajunge primul în grădiniţă. Înscrierea poate fi făcută şi în momentul împlinirii de către copil a vârstei de trei ani şi el va avea prioritate întrucât, conform Codului Educaţiei, suntem obligaţi să-i asigurăm şcolarizarea”, a explicat Viorica Negrei.

Întrebată de ce nu este funcţional portalul anunţat iniţial pentru înscrierea la grădiniţă: www.inscriere-gradinite.md, Viorica Negrei a spus că în iulie curent, când s-a făcut anunţul, Direcţia era în proces de obţinere a domeniului, care, până la urmă, a fost înregistrat sub alt nume: www.egradinita.md.

În municipiul Chişinău sunt 159 de instituţii de învăţământ preşcolar, 131 dintre care sunt în capitală şi 28 – în suburbii. De înscrierile la grădiniţele din suburbii se fac responsabile administraţiile publice locale.

În prezent 37,5 mii de copii sunt înscrişi în grădiniţă, dintre care 3,3 mii au sub trei ani.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite