Centrala de la Cuciurgan şi furnizorul din Ucraina nu vor majora preţul energiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autorităţile dau asigurări că preţul curentului electri nu va creşte
Autorităţile dau asigurări că preţul curentului electri nu va creşte

Astăzi, 26 martie, urmează să fie încheiate contractele de achiziţie a energiei electrice cu furnizorii din Ucraina şi de la Cuciurgan. Ministrul Economiei în exerciţiu, Valeriu Lazăr a anunţat că s-a reuşit menţinerea preţului actual de 6,9 cenţi pentru un kilowatt.

„Am finalizat ultima şedinţă de coordonare a acestui proces cu implicarea tuturor operatorilor de pe piaţă. Republica Moldova va fi asigurată integral cu energie electrică din trei surse: generare locală, de la centrala termoelectrică de la Cuciurgan, deţinută de Inter RAO EES, dar şi partenerii din Ucraina, compania DTEK Power Trading. Am reuşit să menţinem acelaşi preţ. Teoretic nu există nicio premisă de majorare a tarifului final pentru consumatori", a declarat vicepremierul în exerciţiu.

Contractele au fost semnate pentru un an de zile, astfel încât, până la finele trimestrului I din anul 2014, adică până la 31 martie 2014, vom avea un preţ stabil la energia electrică, de 6,9 cenţi pentru un kWh, a dat asigurări Valeriu Lazăr.

Specialiştii spun însă că ar exista anumite riscuri, deoarece nu există o altă alternativă la furnizările din Ucraina şi Cuciurgan. 

Anterior s-a anunţat că firma DTEK Power a cerut o majorare de preţ de la 6,9 cenţi/kWh la 7,1 cenţi/kWh.

La ora actuală producţia internă asigură doar până la 25% din necesarul de curent electric, restul fiind cumpărat de la Cuciurgan şi din Ucraina.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite