Anti-record: Producţia de energie electrică a înregistrat cel mai scăzut nivel din ultimii 22 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul trecut centralele electrice din Republica Moldova au livrat în sistemul naţional energetic ceva mai mult de 760 de milioane kWh, cel mai prost rezultat înregistrat de la proclamarea independenţei.

Astfel, producţia internă (partea dreaptă a Nistrului, cu excepţia Centralei de la Cuciurgan) a scăzut cu 9,1% şi acoperă mai puţin de 20% din necesarul de consum de energie electrică, arată un raport al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică.

Motivele unei astfel de scăderi ar putea fi atât seceta, care a redus semnificativ producţia la Centrala Hidroelectrică de la Costeşti, cât şi costurile mari de generare la cele trei CET-uri. 

În acelaşi timp livrările de energie electrică în sistemul naţional au crescut cu 1,4% şi au fost asigurate în proprţie de peste 80% din importurile din Ucraina şi de achiziţiile de la Centrala de la Cuciurgan. Consumul de curent electric a crescut în anul 2012 cu 2,2% până la 3,4 miliarde de kWh. Circa 74% din piaţa distribuţiei de curent electric îi revine companiei spaniole Gas Natural Fenosa, iar restul celor două reţele electrice de distribuţie din proprietatea statului RED Nord şi RED Nord-Vest.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite