CEC: Procesul electoral decurge în regim normal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dorin Cimil, preşedinte CEC
Dorin Cimil, preşedinte CEC

Procesul electoral decurge, în general, în regim normal, fără incidente majore, susţine preşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC) Dorin Cimil. Peste 600 de mii de alegători şi-au exercitat până la 12.00 dreptul la vot, transmite IPN.

În străinătate, sunt operaţionale toate secţiile de votare constituite în Europa şi Asia. În următoarele ore urmează să se deschidă secţiile de votare din SUA şi Canada. Până acum, peste hotarele ţării s-au prezentat la vot peste 70 de mii de alegători. Sunt înregistrate disponibilităţi medii sau reduse la unele secţii de votare din străinătate în: Italia, Franţa, Irlanda, România, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Portugalia şi Grecia.

Cele mai solicitate secţii de votare sunt cele din: Bologna, două secţii de votare din Paris, Parma, Verona, Berlin, două secţii din Frankfurt pe Main, Padova şi Brescia. În contextul pandemic, CEC face apel către diasporă să-şi exercite dreptul la vot respectând măsurile anti-epidemice impuse de statul respectiv.

În cele 41 de secţii de votare constituite pentru alegătorii din stânga Nistrului au votat peste 16 mii de alegători.

Potrivit lui Dorin Cimil, până acum la CEC a fost depusă o contestaţie privind acţiunile de agitaţie electorală în ziua alegerilor, care a fost transmisă către IGP pentru examinare. De asemenea, au fost recepţionate două sesizări. Una – legată de deschiderea cu întârziere a unei secţii de votare din Floreşti. S-a constatat că acest lucru a avut loc din cauza problemelor cu internetul. Cea de-a doua sesizare este legată de un material video, cu secvenţe de la o secţie de votare din Haga, unde se invocă deficienţe în asigurarea infrastructurii reţelei de votare. Sesizarea va fi examinată şi ulterior CEC va informa despre acest subiect.

În două localităţi, alegătorii îşi exercită dreptul la vot în două corturi special amenajate. Este vorba despre localitatea Bâc şi Cigârleni, Ialoveni. Aici votarea de desfăşoară fără încălcări.

Dorin Cimil a adus aminte despre campania „După votare, mergi la vaccinare!” şi i-a îndemnat pe alegători să se vaccineze. Punctele de vaccinare vor activa în regim extins, până la ora 21.00.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite