Ce spun judecătorii Curţii Constituţionale din R. Moldova despre majorarea salariilor: Salariul brut al unui judecător constituţional va fi de 40.950 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Judecătorii Curţii Constituţionale din R. Moldova
Judecătorii Curţii Constituţionale din R. Moldova

Discuţiile din spaţiul public cu privire la majorarea salariilor judecătorilor Curţii Constituţionale nu au fost însoţite de probe, încercându-se adesea inducerea în eroare a opiniei publice prin invocarea unor măriri exagerate ale respectivelor salarii, se arată într-un comunicat de presă emis de Curtea Constituţională, transmite IPN.

Instituţia precizează că, din 1 ianuarie 2022, salariul net al unui judecător constituţional va creşte cu 7.204 lei, iar salariul net al preşedintelui CC cu 4.804 lei.

Potrivit CC, inducerea în eroare persistă şi după modificările recente la Legea privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar. Pentru a evita „prejudicierea continuă a imaginii Curţii Constituţionale prin aceste luări de poziţie”, CC a considerat necesar să prezinte diferenţele exacte dintre salariul judecătorilor constituţionali în 2021, salariul pe care aceştia îl vor avea în 2022, dar şi cât s-a modificat salariul asistenţilor judiciari de la Curtea Constituţională.

Astfel, în 2021, salariul brut al unui judecător constituţional a fost de 31.954 lei, iar salariul net al acestuia a fost de 25.589 lei. Totodată, salariul brut al preşedintelui Curţii Constituţionale a fost de 39 de mii de lei, iar salariul său net de 31.232 lei, iar salariul brut al unui asistent judiciar de la Curtea Constituţională a fost de 8.687 lei. În 2022, ca urmare a modificărilor legale, salariul brut al unui judecător constituţional va fi de 40.950 lei, iar salariul net al acestuia va fi de 32.793 lei. Salariul brut al preşedintelui Curţii va fi de 45 de mii de lei, iar salariul său net – 36 036 lei. Salariul brut pentru asistenţii judiciari va fi de 9 198 de lei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite