Cât vor plăti şoferii moldoveni pentru „Cartea Verde” dacă Republica Moldova va fi suspendată din acest sistem

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şoferii vor plăti dublu pentru poliţele „Carte Verde”
Şoferii vor plăti dublu pentru poliţele „Carte Verde”

Şoferii moldovenii vor fi nevoiţi să procure poliţele de asigurare internaţională auto „Carte Verde” doar la frontieră, la intrarea în alte state, iar preţul achitat va creşte esenţial, ajungând să achite mai mult pentru o valabilitate de trei luni decât achită acum pentru un an de zile, se arată într-o analiză publicată de portalul xprimm.md.

Potrivit experţilor, pentru autoturisme cu până la 9 locuri, inclusiv motociclete şi mopede, asigurarea de frontieră, emisă de Biroul Asiguratorilor Auto din România, valabilă în Romania şi în ţările Spaţiului Economic European (SEE), costă 150 euro pe lună. Pentru celelalte vehicule preţul este de 400 euro/lună, iar pentru remorci, semiremorci, ataşe şi alte vehicule tractate - 100 euro/lună. Sursa mai scrie că şoferii autoturismelor cu până la 9 locuri vor scoate din buzunare pentru 2 luni 300 de euro, iar pentru 3 luni - 450 euro. 

„Prin urmare, şoferii moldoveni, la intrarea pe teritoriul României sau al unui alt stat din SEE şi Elveţia, vor cumpăra o asigurare de frontieră la data intrării autovehiculului în ţară pentru o perioadă de 30 de zile (nu se poate cumpăra pentru un termen mai mic de 30 de zile). Pentru autovehiculele care staţionează pe o perioadă mai mare decât cele 30 zile, asigurarea de frontieră se poate prelungi pe noi perioade de câte 30 de zile. Asigurarea cumpărată la intrarea pe teritoriul unui stat membru al SEE va fi valabilă în toate celelalte ţări componente ale acestuia”, informează experţii în asigurări. 

Şoferii care vor dori să circule pe teritoriul Rusiei, Belarusului şi Ucrainei, membre ale sistemului „Carte Verde”, dar care nu fac parte din SEE, vor fi nevoiţi la intrarea în fiecare ţară să cumpere o poliţă de asigurare RCA internă. Preţul acesteia variază între 12 euro şi 31 de euro pentru o perioadă de 30 de zile. În prezent, preţul poliţei „Carte Verde” pentru Ucraina, Belarus şi Rusia este de 26 de euro. 

Şoferii din Republica Moldova achită, în prezent, pentru un autoturism care are până la 9 locuri, circa 82 de euro pe lună sau 409 euro pe an pentru asigurarea „Carte Verde”.

Republica Moldova riscă să fie exclusă pe 1 octombrie din Sistemul Internaţional de Asigurare Auto „Carte Verde” dacă reprezentanţii conducerii Consiliului Birourilor nu vor amâna sau nu vor anula această decizie.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite