Cancelarul german Angela Merkel: „Sunt impresionată de lucrurile pe care Moldova deja le-a realizat şi de optimismul privind apropierea de UE“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, şi premierul moldovean Iurie Leancă. FOTO: Guvernul Republicii Moldova
Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, şi premierul moldovean Iurie Leancă. FOTO: Guvernul Republicii Moldova

Prim-ministrul Iurie Leancă a fost primit astăzi cu onoruri militare la Cancelaria Federală a Germaniei, unde a avut o întrevedere cu Angela Merkel. Oficialii au discutat despre reformele din Republica Moldova, perspectiva europeană a ţării noastre, problema transnistreană şi situaţia din regiune, anunţă un comunicat de presă al Guvernului de la Chişinău.

După întrevedere, cei doi oficiali au făcut declaraţii de presă. Angela Merkel a spus că ţara sa va sprijini în continuare Moldova în procesul de integrare europeană. „Sunt impresionată de lucrurile deja făcute în Republica Moldova, de optimismul privind apropierea ulterioară de Uniunea Europeană şi de realizarea unei societăţi democratice şi a unui stat de drept”, a afirmat cancelarul german.

Angela Merkel a salutat ratificarea Acordului de Asociere de către Parlamentul de la Chişinău şi a spus că urmează ca prevederile acestuia  să fie aplicate mai ales în domeniul justiţiei, astfel încât oamenii să capete încrederea că îşi vor obţine dreptatea. Înaltul oficial de la Berlin s-a referit şi la problema transnistreană. „A fost o temă pe care am discutat-o des cu autorităţile din Moldova, dar şi cu preşedintele Rusiei. Vom insista, în continuare, pe identificarea unei soluţii”, a precizat Angela Merkel.

La rândul său, Iurie Leancă a declarat că întrevederea de astăzi încununează o relaţie bilaterală fără precedent, care s-a dezvoltat pe parcursul ultimilor patru ani, şi reprezintă o etapă importantă în relaţiile Moldovei cu Uniunea Europeana. „Germania a avut un rol crucial în valorificarea potenţialului Parteneriatului Estic, iar faptul că ţări precum Moldova, Ucraina şi Georgia au semnat recent Acorduri de Asociere la Uniunea Europeană este un merit indiscutabil al partenerilor de la Berlin”, a subliniat şeful Executivului de la Chişinău.

Iurie Leancă a dat asigurări că Guvernul va continua să modernizeze Moldova prin accelerarea reformelor. „Prin urmare, ne aşteaptă transformări serioase şi aici, în mod prioritar, ne vom concentra pe intensificarea luptei cu corupţia, reforma justiţiei, îmbunătăţirea condiţiilor de trai, prin atragerea investiţiilor străine şi crearea locurilor de muncă şi mă bucur că am găsit susţinerea Cancelarului german. Acordul de Asociere ne va ajuta, pentru că este cel mai ambiţios plan de modernizare adoptat vreodată de Moldova şi, dacă doriţi, este şi viitorul program de guvernare a ţării”, a mai spus Prim-ministrul moldovean. Iurie Leancă a precizat că acesta este un prim pas în procesul de aderare a Moldovei la Uniunea Europeană.

„Moldova va fi fermă în demersul său european şi sunt convins că putem miza în continuare pe sprijinul Germaniei pentru realizarea cu succes a acestui parcurs”, a declarat în concluzie Prim-ministrul moldovean.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite