Calitatea aerului în spaţiile publice închise în care nu se mai fumează s-a îmbunătăţit

0
0

Calitatea aerului în spaţiile publice închise în care nu se mai fumează s-a îmbunătăţit semnificativ ca urmare a respectării legii privind controlul tutunului, aprobată în 2015. Pe de altă parte, este alarmant nivelul înalt de poluare a aerului în încăperile în care se încalcă legea, arată un studiu realizat de Centrul pentru Politici şi Analize în Sănătate (PAS) în 25 de localuri de alimentaţie publică din Chişinău.

Potrivit studiului, prezentat într-o conferinţă de presă la IPN,  în restaurantele, cafenelele şi barurile în care nu se mai fumează, 14 din cele 25 verificate, concentraţia de pulberi în suspensie PM 2,5 (amestec de particule cu o gamă largă de compoziţii chimice şi cu un diametru mai mic de 2,5 micrometri) s-a redus cu peste 26 ori, în comparaţie cu anul 2013, şi alcătuieşte în medie 14,7 mg/m3. Aceasta se încadrează în limitele normelor (≤15 mg/m3) pentru calitatea aerului stabilite de Agenţia de Protecţie a Mediului a SUA.

Expertul Centrului pentru Politici şi Analize în Sănătate, Ghenadie Ţurcanu, spune că situaţia privind nivelul înalt de poluare a aerului în încăperile localurilor de alimentaţie publică care încalcă legea antifumat este alarmantă. Aici s-a constatat un nivel de 338 μg/m3 de poluare a aerului cu pulberi în suspensie PM 2,5. Respectiv, persoanele, inclusiv cele sănătoase, trebuie să evite orice activitate în aceste încăperi.

Studiul a mai demonstrat că nu există nicio diferenţă între calitatea aerului atunci când în încăpere se fumează produse din tutun sau doar produse pe bază de plante, ierburi sau fructe, care nu conţin tutun, cum ar fi narghileaua sau ţigările electronice.

Expertul PAS a menţionat că localurile de alimentaţie publică care încalcă legea şi admit fumatul în încăpere au niveluri înalte de poluare a aerului, iar angajaţii şi clienţii continuă să fie expuşi la efectele nocive ale fumatului pasiv.

Studiul a fost realizat în orele de vârf de activitate a restaurantelor, cafenelelor şi barurilor. În procesul de identificare a localurilor s-a asigurat că funcţionau sisteme de ventilaţie. Calitatea aerului a fost măsurată, cu dispozitivul de monitorizare a particulelor, numit SidePak Aerosol Monitor, pe parcursul a nu mai puţin de 30 min în interiorul fiecărui local.

Studiul a fost posibil graţie proiectului „Moldova fără fum de tutun”, finanţat de „Campanian for Tobacco-Free Kids” şi „Bloomberg Philanthropies” şi implementat de Centrul pentru Politici şi Analize în Sănătate.

Mai multe - Republica Moldova

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite