Căderea rublei va afecta moldovenii dependenţi de remitenţele din Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Devalorizarea rublei ruseşti îi va afecta pe moldovenii cu venituri modeste şi pe cei care depind de remitenţele din Rusia. Pronosticul a fost lansat în cadrul emisiunii „Loc de dialog” de la postul public „Radio Moldova”, transmite IPN.

Roman Chircă, directorul Institutului Economiei de Piaţă, a spus că, în ceea ce priveşte Republica Moldova, devalorizarea rublei ruseşti va afecta două sectoare, remitenţele şi exporturile. „Cred că segmentul exporturilor va fi mai puţin afectat, după ce în urma embargourilor impuse de către Moscova o bună parte dintre producătorii moldoveni s-au orientat către alte pieţe, inclusiv cele occidentale. Cred că şi o parte dintre moldovenii care muncesc în Rusia nu vor avea de suferit , deoarece sunt competitivi şi sunt remuneraţi în euro sau dolari”.Chircă este de opinia că remitenţele din Federaţia Rusă vor scădea cu 20 la sută în 2015, ceea ce reprezintă aproximativ 150 de mln USD şi că devalorizarea rublei va contribui şi la deprecierea leului moldovenesc.

Expertul economic Viorel Chivriga susţine că devalorizarea rublei îi va afecta pe moldovenii săraci, pe cei care depind de remitenţele din Rusia, dar şi pe agenţii economici care exportă în Rusia şi au încheiat contracte în care este prevăzută achitarea eşalonată pe termen lung sau mediu. Dacă se va devaloriza leul, vor scădea consumurile, iar concomitent şi încasările bugetare”, a spus Chivriga.

Totodată, expertul a criticat autorităţile statului pentru că nu iau măsuri urgente pentru că nu iau măsuri urgente. „În primul rând, BNM trebuie să vină cu o poziţie destul de clară şi să oprească speculaţiile pe piaţa valutară. Este necesară de a opri şi panica în rândurile populaţiei. Din păcate, suntem un stat al inacţiunilor, care mai este dependent economic de Rusia, iar această dependenţă ne joacă festa nu doar în plan comercial”, a conchis expertul. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite