BNM îşi propune să efectueze un control total la băncile din Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine ape
Imagine ape

Banca Naţională îşi propune să efectueze în 2017 un control total la băncile care activează în Republica Moldova. Despre aceasta a anunţat guvernatorul BNM, Sergiu Cioclea, într-o conferinţă de presă, miercuri, 1 februarie, transmite IPN.

„Vom verifica acţionarii, calitatea activelor. De asemenea, vom verifica dacă băncile respectă normele de prudenţă stabilite de legislaţie”, a specificat Cioclea la solicitarea jurnaliştilor să explice ce are în vedere când vorbeşte despre „control total”. Guvernatorul a spus că în cazul depistării unor încălcări minore, băncile vor elabora planuri de remediere. Dacă încălcările vor fi mai mari, vor urma sancţiuni.

În privinţa recuperării banilor furaţi din sistemul bancar, Sergiu Cioclea a informat că o strategie în acest sens a companiei Kroll va fi prezentată până la sfârşit de februarie.

„E bine că vom avea o strategie de recuperare, vom colabora cu instituţii responsabile din ţările în care se presupune a că ar fi nimerit banii”, a declarat guvernatorul.

Potrivit datelor Ministerului Finanţelor, la începutul anului erau recuperate încasări aferente creditelor oferite celor trei bănci aflate în proces de lichidare în sumă de peste 698 milioane lei. Banii provin din vânzarea activelor, din titluri executorii şi din procedura de lichidare.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite