BNM a blocat un grup de acţionari ai Moldinconbank

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Banca Naţională a Moldovei a constatat că un grup de persoane acţionează concertat în raport cu BC „Moldinconbank” SA prin achiziţionarea unei cote substanţiale în capitalul social al băncii, în mărime de 63,89%, fără permisiunea prealabilă scrisă a BNM, încălcând astfel prevederile Legii instituţiilor financiare. BNM precizează că exerciţiul unor drepturi ale acestor acţionari este suspendat din data de 20 octombrie, transmite IPN.

Ţinând cont de suspendarea dreptului de vot al acţionarilor care deţin împreună peste 50% din acţiunile băncii, în conformitate cu Legea privind redresarea şi rezoluţia băncilor, BNM instituie un regim de intervenţie timpurie în vederea asigurării unei conduceri sănătoase şi prudente a activităţii băncii în perioada de soluţionare a deficienţelor identificate în structura de proprietate a acesteia.

Mandatele unor membri ai organelor de conducere a BC „Moldindconbank” SA încetează din data de 20 octombrie. BNM a desemnat un administrator temporar şi urmează să desemneze în funcţiile de membri temporari ai organelor de conducere a băncii experţi internaţionali şi locali, care au fost identificaţi deja şi care urmează să asigure o administrare diligentă şi eficientă a băncii pe această perioadă.

Moldindconbank va continua să activeze în regim normal şi va presta în continuare toate serviciile. Decizia BNM se referă exclusiv la raporturile din cadrul structurii acţionariatului.

Conform Legii instituţiilor financiare, fără permisiunea prealabilă scrisă a Băncii Naţionale niciun achizitor potenţial nu poate să dobândească, prin nicio modalitate, o cotă substanţială în capitalul social al băncii, ori să îşi majoreze cota substanţială astfel încât proporţia drepturilor sale de vot sau a cotei de participare în capitalul social să atingă ori să depăşească nivelul de 5%, 10%, 20%, 33% sau 50%.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite