Banca Naţională constată că în ultimele luni preţurile la produsele alimentare cresc mai rapid decât se aştepta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cartofii s-au scumpit din cauza cererii mai mari pe pieţele externe
Cartofii s-au scumpit din cauza cererii mai mari pe pieţele externe

Evoluţia inflaţiei în ultimele două luni arată că în ultimul trimestru al anului inflaţia va depăşi uşor prognozele Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) lansate în noiembrie, se constată într-un raport al instituţiei.

De vină este „creşterea peste aşteptări a preţurilor la produsele alimentare în luna octombrie”, apreciază BNM. Astfel în octombrie, preţurile la produsele alimentare au crescut cu 2,5% faţă de luna precedentă şi cu 6,9% în comparaţie cu perioada similară a anului precedent.

În acelaşi timp în luna noiembrie preţurile la produsele alimentare s-au majorat cu 0,8% faţă de luna precedentă. Creşterea respectivă a fost cauzată de sporirea preţurilor la cartofi cu 7,2%, iar la legumele proaspete cu 5,5%.

Ritmul anual al creşterii preţurilor la produsele alimentare a constituit 6,8%, fiind cu 0,1% inferior celui din luna precedentă, constată BNM.

Rata anuală a inflaţiei s-a ridicat în noiembrie la 4,9%, cu 0,2 puncte procentuale peste nivelul din luna precedentă şi a ajuns în proximitatea ţintei de 5,0%.

În luna noiembrie, BNM a revizuit uşor în creştere prognoza privind rata anuală a inflaţiei pentru anul 2013, la 4,5%, faţă de 4,3% cât anticipa în august.

Banca Naţională mai constată că balanţa riscurilor pe termen mediu la adresa inflaţiei continuă să fie influenţată de un şir complex de factori externi şi interni cu prevalarea celor dezinflaţionişti. Presiunile dezinflaţioniste sunt conturate, în special, de stagnarea cererii, de temperarea consumului, reflectat prin reducerea importurilor, şi de deprecierea monedelor naţionale ale unor parteneri comerciali.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite