Avocatul Poporului s-a autosesizat în legătură cu scumpirea serviciilor medicale

0
0
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Asistenţa medicală va deveni un lux nepermis pentru mii de cetăţeni din categoriile social-vulnerabile. Aşa a comentat avocatul poporului scumpirea serviciilor medicale anunţată de autorităţi. Potrivit lui Mihail Cotorobai, şi până la scumpiri multe persoane nu se adresau la medic în lipsă de bani sau din cauza corupţiei în sistemul de sănătate.

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în legătură cu scumpirea serviciilor medicale. Instituţia ombudsmanului va iniţia o investigaţie în acest scop, urmând a fi stabilită măsura în care au fost justificate aceste majorări de preţuri, pe tipuri de servicii, şi pe cât s-a ţinut cont de coraportul preţ-venituri ale persoanelor.

Ombudsmanul consideră că aceste scumpiri vor afecta considerabil realizarea dreptului la ocrotirea sănătăţii, şi nu doar a persoanelor care nu au poliţă de asigurare medicală, dar şi a celor care dispun de ea. Şi aceasta pentru că au fost majorate esenţial şi tarifele la serviciile şi investigaţiile medicale care nu sunt acoperite de asigurări.

Ombudsmanul nu exclude necesitatea adaptării preţurilor la realităţile de ultimă oră, dar ţine să atenţioneze autorităţile că aceste măsuri urmează a fi aplicate în asemenea manieră încât să nu afecteze în mod dramatic realizarea drepturilor persoanelor la serviciile medicale.

Tarifele pentru serviciile medico-sanitare au fost majorate prin decizie de Guvern. În Nota informativă se spune că mijloacele speciale obţinute de la efectuarea serviciilor contra plată nu prevede obţinerea profitului, ci doar compensarea cheltuielilor aferente, reieşind din costurile reale.

În Raportul de expertiză al CNA asupra hotărârii elaborate de Ministerul Sănătăţii au fost formulate o serie de amendamente şi se constată o majorare excesivă şi neargumentată la unele tipuri de servicii medicale, circumstanţă care ar putea periclita realizarea finalităţilor afirmate de autor şi, în consecinţă, ar putea limita accesul populaţiei la serviciile medico-sanitare calificate.

Mai multe - Republica Moldova

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite