Avocaţii parlamentari vor fi înlocuiţi de un „avocat al poporului”, cu mandat unic de şapte ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei patru avocaţi parlamentari, la deschiderea celui de-al doilea Birou Public al Avocatului Parlamentar FOTO: ombudsman.md
Cei patru avocaţi parlamentari, la deschiderea celui de-al doilea Birou Public al Avocatului Parlamentar FOTO: ombudsman.md

Ministerul Justiţiei a elaborat un proiect de lege care prevede redenumirea „avocatului parlamentar" în „avocatul poporului", pentru a evita confuziile populaţiei când este vorba de rolul acestei instituţii în apărarea drepturilor omului.

Potrivit proiectului, prezentat la şedinţa de astăzi a Guvernului, avocatul poporului va înlocui avocaţii parlamentari existenţi în prezent şiva avea un mandat unic, de 7 ani.

El va fi ales prin concurs, în urma voturilor acordate de majoritatea parlamentară. CV-urile candidaţilor vor apărea pe site-ul Parlamentului, iar dezbaterile cu participarea reprezentanţilor societăţii civile şi a candidaţilor vor fi publice.

Avocatul poporului nu va putea fi persecutat sau tras la răspundere pentru acţiunile sau opiniile exprimate în exercitarea mandatului. Urmărirea penală pe numele unui avocat al poporului poate fi pornită doar de Procurorul General.

De asemenea, se propune crearea unui „oficiu al avocatului poporului” administrat de un Secretar General.
Proiectul de lege cu privire la avocatul poporului face parte din  strategia de reformare a sistemului justiţiei, fiind inclus în agenda de 100 de zile a Guvernului. Documentul urmează a fi dezbătut de Legislativ.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite