Avocaţi: „Procurorul Adriana Beţişor a denaturat declaraţiile lui Vlad Filat, violându-i prezumţia nevinovăţiei”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Avocaţii lui Vlad Filat acuză procurorul Adriana Beţişor de denaturarea declaraţiilor FOTO: Alexandru Tarlev
Avocaţii lui Vlad Filat acuză procurorul Adriana Beţişor de denaturarea declaraţiilor FOTO: Alexandru Tarlev

Avocaţii afirmă că procurorul Adriana Beţişor a denaturat declaraţiile ex-premierului Vlad Filat, violându-i în mod repetat prezumţia nevinovăţiei, şi că au fost informaţi târziu despre finalizarea urmăririi penale.

Potrivit IPN, apărarea susţine că Filat nu a recunoscut că ar fi primit bani din partea omului de afaceri Ilan Şor, aşa cum a anunţat miercuri, 23 decembrie, la o conferinţă de presă, procurorul pe caz.
Într-un comunicat de presă, remis în contextul conferinţei de presă susţinute de Adriana Beţişor, avocaţii îşi exprimă regretul şi totodată îngrijorarea faţă de faptul că „organele ce reprezintă învinuirea de stat au decis continuarea unei justiţii televizate în locul concentrării eforturilor în vederea aflării adevărului obiectiv în respectiva cauză penală”.

În ceea ce ţine de trimiterea în judecată a câteva capete de acuzare în dosarul lui Vlad Filat, apărarea precizează că, atât ex-premierul, cât şi avocaţii, au fost informaţi abia marţi, 22 decembrie, despre finalizarea urmăririi penale. Potrivit avocaţilor, astfel, învinuitul în respectiva cauză penală, cât şi apărătorii acestuia au fost lipsiţi de timpul şi înlesnirile necesare în vederea pregătirii dreptului la o apărare eficientă. Or, după primirea materialelor, apărarea este în drept să înainteze cereri care urmează a fi soluţionate de către procuror până la trimiterea cauzei în judecată, se mai spune în comunicat.

Avocaţii susţin că, în cadrul conferinţei de presă, procurorul  a expus anumite presupuneri şi  învinuiri drept fapte deja probate, inducând opinia publică în eroare asupra vinovăţiei lui Vlad Filat.

Procurorul Adriana Beţişor a anunţat, miercuri, la o conferinţă de presă că dosarul ex-premierului Vlad Filat a fost trimis în judecată, iar suma estimată pe capetele de acuzare expediate în instanţă este de 800 de milioane de lei. Potrivit procurorului, Vlad Filat ar fi recunoscut că a primit aceşti bani de la omul de afaceri Ilan Şor, dar nu ca mită, ci sub formă de cadouri.

Vlad Filat a fost reţinut în luna octombrie, fiind învinuit de trafic de influenţă şi corupere pasivă. Dacă va fi găsit vinovat pe capetele de acuzare înaintate, fostul premier riscă de la 7 până la 15 ani de închisoare, cu privarea dreptului de a deţine anumite funcţii publice.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite