Autorităţile moldoveneşti spun că nu există deficit de cereale, dar exportul grâului rămâne interzis

0
Publicat:
Ultima actualizare:
cereale grau agricultura productie agricola foto shutterstock

Nu există premise ca Republica Moldova să rămână fără produse alimentare de primă necesitate. Ministrul Economiei dă asigurări că ţara nu duce lipsă de grâu alimentar, totuşi, Comisia Situaţii Excepţionale menţine interdicţia de export pentru grâu, zahăr, făină de grâu, notează IPN.

Sergiu Gaibu spune că, deşi războiul de la graniţă a dat peste cap importurile din Ucraina, Federaţia Rusă şi Belarus, există alternative pentru toate produsele importate anterior din aceste 3 state. Singurul produs care va lipsi, o perioadă, de pe rafturile magazinelor, va fi hrişca.

Începând cu data de 1 martie, Comisia Situaţii Excepţionale a interzis exportul de grâu şi zahăr, ulterior, la 12 martie, a fost interzis şi exportul făinii de grâu pe perioada stării de urgenţă. Astfel autorităţile îşi propun să asigure securitatea alimentară a Republicii Moldova în condiţiile crizei de securitate din regiune.

„Avem suficiente grâne la momentul actual. Nu există deficit. Pentru grâu s-a impus stoparea exportului, cantităţile sunt suficiente atât pentru a asigura alimentaţia populaţiei, cât şi pentru creşterea animalelor, până la noua roadă. La porumb s-a stabilit că avem cantităţi chiar mai mari decât erau datele statistice, s-a reluat exportul, dar se monitorizează strict de către Ministerul Agriculturii”, a spus Sergiu Gaibu, în cadrul emisiunii „Joi cu Liliana Barbăroşie” de la postul public de televiziune.

În acelaşi timp, ministrul Economiei spune că preţurile majorate la produsele alimentare reprezintă o consecinţă a războiului din Ucraina şi a inflaţiei mondiale. Sergiu Gaibu spune că deficitul unor produse de pe piaţă este creat artificial şi că produsele importate anterior din Ucraina sunt înlocuite cu produse din statele Uniunii Europene.

„Valul de scumpiri este cauzat de criza internaţională. Lanţul de creşteri în domeniul energetic a afectat celelalte produse şi acest bulgăre de zăpadă este în continuă creştere. Războiul din ţara vecină a amplificat procesul dat. Lipsa unor produse este, mai degrabă, un efect al panicii care este alimentată de unele ştiri eronate. Dacă ne referim la sare, în ianuarie-februarie au fost importate 1000 de tone, iar în ultima săptămână s-au importat alte 300 de tone din România. Nu există problema deficitului de sare pentru că producători sunt şi în Bulgaria, România, Polonia. Aveam şi anterior importuri din aceste ţări, dar cea mai ieftină era din Ucraina. Este o diferenţă de preţ, dar nu este semnificativă”, a mai spus Sergiu Gaibu.

Hrişca este singurul produs care nu are alternativă pe piaţa europeană, iar din acest motiv, va fi greu de găsit prin magazine, spune Gaibu.

„Hrişca este un produs tipic pentru spaţiul ex-sovietic. Cea mai mare parte a acestui produs creşte în Ucraina şi Rusia, de aceea el are alternative mai puţin şi, se pare, o perioadă de timp va fi lipsă pe rafturile magazinelor”, a explicat ministrul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite