Autorităţile locale devin victime ale crizei politice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderii PLDM, PD şi PL n-au putut să se înţeleagă pentru
a forma o coaliţie pro-europeană majoritară la Chişinău FOTO: Adevărul
Liderii PLDM, PD şi PL n-au putut să se înţeleagă pentru a forma o coaliţie pro-europeană majoritară la Chişinău FOTO: Adevărul

Situaţia politică incertă de la Chişinău îi bulversează nu doar pe cetăţenii din capitală, dar şi pe cei din teritoriu. Oamenii nu înţeleg de ce politicienii formează atât de greu un guvern şi speră că acest lucru se va întâmpla cât de curând posibil.

Adevărul Moldova i-a întrebat pe mai mulţi preşedinţi de raioane dacă influenţează cumva criza politică situaţia din raioane şi ce părere au despre eşecul de învestirea a Guvernului Leancă-2, precum şi despre un eventual Guvern Gaburici. Chiar dacă aceştia se arată nemulţumiţi de incertitudinile politice, situaţia economică pare să rămână bună în raioane. Cel puţin, la nivelul declaraţiilor.

Victor Său, preşedintele raionului Soroca:

„Decizia aparţine deputaţilor din Parlamentul Republicii Moldova. Practic, a fost prezentat un plan bun pentru următorii patru ani de activitate a guvernului şi de investiţii în toate domeniile, însă deciza aparţine fracţiunilor. Două fracţiuni au decis şi şi-au asumat un risc în situaţia critică din Republica Moldova. Noi sperăm că guvernul se va forma cât mai curând posibil, cu un alt prim-ministru, dacă fracţiunile nu l-au ales pe Iurie Leancă. Pe Chiril Gaburici nu îl cunosc. Dacă Gaburici a fost în stare să conducă companii mari ca Moldcell şi Azercell, probabil are toate calităţile necesare pentru a conduce guvernul RM. De la noul guvern noi dorim stabilitate economică şi politică, iar dacă guvernul nu poate să îşi hotărască singur problemele, să nu îi încurce pe cetăţeni. Situaţia politică în raion nu s-a schimbat: avem aceeaşi alianţă, consilieri, primari. Din punct de vedere economic, totul este stabil, achităm salariile la timp şi ne străduim să ne facem treaba cât mai bine.

Anatolie Loghin, preşedintele raionului Hânceşti:

„Nu suntem mulţumiţi de situaţia din ţară, iar eşecul de învestire a noului guvern nu va aduce beneficii Republicii Moldova. Dar sperăm la o alianţă bine determinată cu un candidat bun şi, respectiv, aşteptăm să ne începem lucrul. În curând, vom avea alegeri locale şi sperăm că acestea vor fi unicile alegeri pe care le vom avea. Chiar dacă nu avem un guvern, în raionul Hânceşti lucrurile stau bine: achităm salariile şi serviciile la timp. Aşteptăm un guvern nou care va aduce linişte atât pe plan economic, cât şi politic în Republica Moldova”.

Efrosinia Greţu, preşedinta raionului Leova:

„Nu sunt în competenţă să vă spun viziunea mae asupra situaţiei politice actuale. În raion lucrurile au rămas la fel, nu au apărut schimbări. Noi suntem în relaţie de colaborare cu toate fracţiunile. Conducerea raionului şi cetăţenii sunt nemulţumiţi de faptul că atât timp durează alegerea guvernului, pentru că avem multe probleme pe care vrem să le rezolvăm, dar nu avem cu cine să ne consultăm. În rest, toate instituţiile lucrează aşa cum au făcut-o şi până acum. Doar în domeniul medicinei raionul înfruntă greutăţi. Ne pare rău că cetăţenii îşi pierd încrederea şi în autorităţile locale din cauza situaţiei politice din Republica Moldova, pentru că societatea se aşteaptă la schimbări benefice, dar nu are parte ele”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite