Au început pretestările pentru examenul de BAC

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De astăzi în liceele din Republica Moldova încep pretestările pentru examenul de bacalaureat. Ministerul Educaţiei anunţă deschiderea a o sută de centre de BAC în toată ţara, unde îşi vor susţine examenul aproape 28.500 de absolvenţi.

Elevii vor trebui să semneze o declaraţie în care vor confirma că nu vor folosi materiale interzise de minister cum ar fi manualele, telefoanele mobile sau copiuţele.

Anul acesta, Ministerul Educaţiei a alocat 5 milioane de lei pentru desfăşurarea examenelor de BAC şi cca 7,4 milioane de lei pentru echiparea cu 1200 de camere video a celor 100 de centre de BAC. Sistemele de supraveghere video vor fi lăsate în gestiunea liceelor pentru uz intern şi după examene. Camerele vor fi centralizate şi supravegheate de reprezentaţii ministerului. Înafară de asta, ministerul planifică instalarea aparatelor de bruiaj al semnalului telefonic şi bare detectoare a metalelor.

Agenţia de Asigurare a Calităţii alături de CNA va organiza sesiuni de informare cu părinţii, profesorii şi elevii pentru a preveni cazurile de corupţie. "Noi considerăm această metodă foarte eficientă, pentru că tentaţia de a copia se diminuează când îi explicăm elevului consecinţele", a spus viceministrul educaţiei Igor Grosu.

Pretestările vor avea loc în perioada 1-12 aprilie, timp în care testele vor fi plasate pe site-ul Agenţiei de Asigurare a Calităţii. Ministerul Educaţiei a recomandat profesorilor să nu noteze lucrările.

La examenul de BAC din 4-21 iunie vor fi admişi doar elevii care vor avea o situaţie şcolară fără restanţe la toate disciplinele de studiu. În acest an, examenul îl vor repeta 1817 restanţieri.

Astăzi pretestarea pentru bacalaureat  este susţinut de toţi elevii din şcoli alolingve la disciplina limbă şi literatură română.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite