Asasinul Vitalie Proca a fost ajutat de funcţionari pentru a obţine paşaport şi vize pentru a intra în statele UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vitalie Proca a fost reţinut la Moscova
Vitalie Proca a fost reţinut la Moscova

Judecători, procurori, poliţişti de frontieră şi angajaţi ai Întreprinderii de Stat "Registru" ar putea fi vizaţi într-o anchetă penală, iniţiată de ministerul de Interne pe cazul asasinului Vitalie Proca, anunţă Jurnal TV.

Ministerul de Interne a iniţiat o cauză penală în care urmează să stabilească cum a obţinut Vitalie Proca, condamnat eliberat condiţionat, paşaportul care i-a permis să părăsească ţara. Potrivit Jurnal TV, pe 23 septembrie 2010 judecătorul de instrucţie din Rezina, Andrei Balan, l-a eliberat din detenţie, omiţând faptul că Proca nu a avut niciodată un comportament exemplar în puşcărie. Acesta a încălcat de cel puţin 50 de ori regimul de detenţie. "Totuşi, condamnatul ajunge în libertate, fără un loc de muncă, dar căsătorit cu o fată dintr-o familie bogată - fiica Venerei Gasparean, care este preşedintele diasporei armene din Republica Moldova. În doar 2 săptămâni, Proca a obţinut un livret militar şi a început să-şi perfecteze paşaportul internaţional. Iniţial, solicitarea i-a fost respinsă, dar, în câteva zile, aceiaşi funcţionari i-au admis-o. Rămâne o enigmă cum tânărul cu antecedente penale a reuşit să obţină cazier judiciar“, relatează Jurnal TV.

Potrivit legii cu privire la ieşirea şi intrarea în Republica Moldova, o persoană nu poate obţine paşaport dacă: "Execută pedeapsa în temeiul sentinţei instanţei de judecată sau este trasă la răspundere penală". Judecătorul de la Rezina care l-a eliberat pe Proca recunoaşte că acesta nu avea voie să plece peste hotare.

Călătorea  fără "probleme" în UE

Totuşi, Vitalie Proca, a părăsit teritoriul Republicii Moldova. Potrivit unor documente obţinute de Jurnal TV, numai în 2011, condamnatul a traversat frontiera de stat de 14 ori. Pe 23 martie 2011, la 3 zile după atentatul împotriva bancherului rus, Roman Gorbunţov, la Londra, Proca revine, din nou, în Republica Moldova. De pe Aeroportul Internaţional Chişinău, însă, zboară în aceeaşi zi spre Italia. Suspectul s-a aflat în ţară şi cu câteva zile înainte de atentatul de la Bucureşti. Potrivit Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism din România, Vitalie Proca ar fi fost plătit de doi interlopi ca să-l asasineze pe un om de afaceri.

Killerul care a pus pe jar autorităţile din patru state a fost chiar sub nasul poliţiei moldovene la începutul acestui an. Pe 17 ianuarie, cu o zi înainte ca statul români să-l anunţe oficial în căutare internaţională, Proca zboară de pe Aeroportul din Chişinău cu destinaţia Moscova, unde a şi fost arestat.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite