Aproape 8.000 de studenţi basarabeni învaţă în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În România învaţă aproape 8000 de studenţi bursieri basarabeni.
În România învaţă aproape 8000 de studenţi bursieri basarabeni.

Conform datelor unui recensământ al bursierilor moldoveni de peste Prut, realizat de Federaţia Asociaţiilor de Basarabeni din România, în România învaţă aproximativ 8.000 de tineri basarabeni.

Reprezentanţii federaţiei, cu ajutorul autorităţilor publice locale din România şi a centrelor universitare au realizat recensământul studenţilor basarabeni, unde au fost vizaţi doar elevii şi studenţii bursieri ai statului român, neîncluzându-i pe cei care învaţă acolo în baza taxei sau a dublei cetăţenii.

„Noi am iniţiat Campania „Eu votez”, care are ca scop sensibilizarea şi motivarea tinerilor basarabeni din România pentru a participa la alegerile locale din 30 noiembrie 2014. La prima etapă, am avut scopul de a construi un recensământ, deoarece nici un minister sau entitate din România nu are un număr exact de studenţi basarabeni care învaţă acolo”, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Basarabeni, Ion Cobîşenco.

Astfel,  pe teritoriul României studiază 7837 de studenţi basarabeni, dintre care în Bucureşti sunt 1235, în Cluj-Napoca - 115, Craiova - 220, Sibiu - 170, Alba Iulia - 116, Oradea - 67, Petroşani - 218, Iaşi 1562, Suceava - 432, Galaţi - 721, Constanţa - 230, Bacău - 499, Ploieşti - 151, Timişoaara - 410, Târgu Jiu - 25 şi Piteşti - 105.

Scopul recensământului este crearea unei baze de date la nivel local şi la nivel central al Federaţiei Asociaţilor de Basarabeni din România.

„Datorită acestei baze de date, ne va fi mai uşor să localizăm orice student basarabean şi să-l convingem să meargă la vot pe 30 noiembrie. În acest sens federaţia susţine vectorul european al R. Moldova şi venim cu un îndemn pentru a vota pentru parcursul european al ţării.  Noi ne dorim o participare la vot de peste 90 %. La alegerile parlamentare din Republica Moldova din 2010, aproximativ 70% dintre studenţii basarabeni aflaţi la studii în România au mers la vot”, a mai adăugat Ion Cobîşenco.

Totodată, în liceele şi univeristăţile de pe ambele maluri ale Prutului, federaţia va organiza o serie de activităţi desfăşurată, în această campanie, pentru a explica şi convinge tinerii importanţa ieşirii la vot.

Potrivit lui Cubîşenco, în România au fost deschise 11 secţii de votare şi vor cere autorităţilor române şi celor de la Chişinău să mai deschidă şi una la Craiova, „deoarece mulţi studenţi vor fi nevoiţi să parcurgă 500 km până la Bucureşti”. „În ziua respectivă, transportul CFR va fi gratis pentru studenţii basarabeni şi vor obţine biletul la prezentarea buletinului sau paşaportului moldovenesc”, a explicat Cobîşenco.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite