Apă-Canal Chişinău ar putea cere deschiderea barajului hidrocentralei de la Dubăsari

0
0
x

Din cauza secetei, nivelul apei în râul Nistru a scăzut până la 8,5 metri. SA ,,Apă-Canal Chişinău” anunţă că, în cazul în care se va atinge nivelul critic, va solicita deschiderea barajului pentru a asigura nivelul mediu pentru funcţionarea Staţiei de captare a apei Nistru, transmite IPN.

Furnizorul precizează că actualul nivel al apei în Nistru permite deocamdată funcţionarea Staţiei de pompare a apei Nistru, de la care se alimentează Chişinăul. Întru asigurarea serviciilor de apă şi canalizare fără întrerupere, specialiştii ACC monitorizează în permanenţă nivelul apei.

Administraţia „Apă-Canal Chişinău” le solicită repetat antreprenorilor, cât şi locuitorilor municipiului Chişinău, să consume raţional apa, doar în scopuri menajere. Potrivit furnizorului, din cauza secetei există riscul ca nivelul apei în râul Nistru să mai scadă, iar menţinerea debitului necesar va fi complicată.

Şi Ministerul Mediului atenţionează că Republica Moldova se confruntă cu o secetă gravă şi îndeamnă populaţia să contribuie la conservarea apei. Oamenii sunt îndemnaţi să instaleze robinete cu dozator, pentru că ele micşorează consumul de apă. De asemenea, trebuie să se asigure că robinetele şi WC-urile nu au scurgeri de apă. Fermierii sunt îndemnaţi să-şi asigure rezerve de apă în perioadele în care resursele de apă sunt limitate prin umplerea bazinelor de acumulare a apei pentru irigare. Irigarea este indicată pe timp de noapte, atunci când se evaporă mai puţină apă decât în timpul zilei.

Operatoriilor care furnizează serviciul de alimentare cu apă li se recomandă să revadă graficele de livrare cu apă şi, după caz, să introducă livrarea pe ore (furnizarea va fi întreruptă în intervalul orar 09.00 - 12.00 şi 18.00- 21.00 pentru refacerea rezervei de apă, în condiţii de secetă). De asemenea, să ajusteze presiunea în conducte la nivelul minim optim de transportare, cu asigurarea livrărilor către consumatori.

Mai multe - Republica Moldova

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite