ANRE a organizat dezbateri publice cu privire la majorarea tarifelor la apă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO arhivă
FOTO arhivă

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a organizat marţi, 16 mai, dezbateri publice pe marginea solicitării întreprinderii SA „Apă-Canal Chişinău” privind ajustarea tarifului la apa potabilă şi canalizare

În cadrul dezbaterilor, administraţia furnizorului de apă a argumentat cererea de ajustare a tarifelor prin sporirea cheltuielilor prognozate pentru anul 2017, menţionând că scumpirile sunt inevitabile în condiţiile în care tarifele nu au fost ajustate de opt ani, transmite IPN.

Întreprinderea înregistrează pierderi de milioane lei şi ar putea ajunge în faliment dacă nu vor fi ajustate tarifele, susţine administraţia „Apă-Canal Chişinău”. În iulie 2015, întreprinderea s-a adresat la ANRE cu solicitarea de ajustare a tarifelor şi a prezentat toate cheltuielile, cu argumentele de rigoare.  ANRE a delegat o misiune de audit. Rezultatele misiunii de audit şi concluziile de rigoare au fost luate în calcul de către administraţia ACC. La etapa examinării costurilor de bază, a fost constituit un grup de lucru format din reprezentanţi ai ACC şi ANRE care au identificat cheltuielile de bază care urmează să se regăsească în calcularea tarifului ajustat.

Dacă ANRE va aproba tarifele propuse de furnizorul de apă din capitală, consumatorii casnici vor achita 11,75 lei pentru un metru cub de apă şi servicii de canalizare, iar agenţii economici – 25,52 lei. Factura pentru o gospodărie medie statistică se va majora de la 67,64 lei pe lună în prezent, până la 86,48 lei pe lună, deci cu18,80 lei pe lună sau 225,60 lei pe an, precizează furnizorul.

Potrivit administraţiei întreprinderii, ajustarea tarifelor este şi o condiţie impusă de BERD şi BEI cu care „Apă-Canal Chişinău” are încheiat un contract în valoare de 62 de milioane de euro. Din aceşti bani urmează să fie reabilitaţi 200 de kilometri de reţele de apeduct, şapte kilometri de reţele de canalizare, peste 3000 de branşamente ale blocurilor de locuit şi circa 15 kilometri de colectoare de canalizare.

În aceeaşi şedinţă ANRE a fost supusă dezbaterilor şi solicitarea de majorarea a tarifelor depusă de către ÎM „Apă Canal” din Ungheni. Potrivit reprezentantului întreprinderii, ultima ajustare a tarifelor a avut loc în iunie 2013. Acum pentru poluţie se propune un tarif de 23,36 de lei, iar pentru instituţiile bugetare şi agenţii economici – 38,47 de lei.

Consiliul de Administrare al ANRE urmează să se întrunească într-o şedinţă, în cadrul căreia va lua o decizie cu privire la majorare.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite