Andrei Spînu: În noiembrie Moldova va achita circa 450 de dolari pentru gaze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Spînu şi Alexei Miller, şeful Gazprom
Andrei Spînu şi Alexei Miller, şeful Gazprom

Ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a anunţat că în noul contract cu Gazprom s-a acceptat formula de preţ propusă de delegaţia Republicii Moldova, care este bazată pe un anumit raport între preţurile la gaz şi petrol pe piaţă. Dat fiind că este vorba de o relaţie comercială între Moldovagaz şi Gazprom, formula va fi făcută publică dacă cele două companii vor decide acest lucru, transmite IPN.

În baza preţurilor actuale pe piaţă, pentru luna noiembrie preţul va fi aproximativ în jurul cifrei de 450 de dolari pentru 1000 de metri cubi, iar ulterior preţul ar urma să scadă, în funcţie de cotaţia preţului la gaze pe burse. 

Într-o postare pe Facebook, oficialul precizează că protocolul semnat nu prevede nicio condiţionalitate politică şi nu pomeneşte regiunea transnistreană în niciun fel.

În ceea ce priveşte datoria formată la Moldovagaz, s-a convenit efectuarea unui audit independent al acesteia în anul 2022. În baza acestui audit, urmează să se stabilească suma şi să existe noi negocieri pe identificarea modului şi calendarului de achitare a restanţelor de către Moldovagaz.

„Ceea ce este important pentru cetăţeni şi pentru afaceri e că avem de la 1 noiembrie asigurate livrări de volume suficiente de gaz la un preţ de cel puţin două ori sub preţul actual pe piaţă. Întreprinderile nu se vor opri iar oamenii vor avea mai multă căldură în case”, este mesajul vicepremierului Spînu. Pentru a oferi detalii suplimentare, oficialul va organiza o conferinţă de presă luni, 1 noiembrie.

Ieri, 29 octombrie, s-au încheiat negocierile între delegaţia moldovenească şi cea rusă în chestiunea aprovizionărilor Republicii Moldova cu gaze naturale. Ele au inclus multe runde de discuţii, în diferite formate, atât cu Gazprom la SanktPetersburg, cât şi cu administraţia prezidenţială a Federaţiei Ruse la Moscova. În paralel, au existat multiple discuţii telefonice la diferit nivel. Ultima rundă de negocieri a durat trei zile, în perioada 27-29 octombrie, la Sankt Petersburg, şi s-a încheiat cu semnarea de către vicepremierul Andrei Spînu  şi Alexei Miller, şeful de la Gazprom, a unui protocol care stabileşte detalii referitor la agenda comună pe problema gazelor şi semnarea de către Moldovagaz şi Gazprom a contractului de livrarea a gazelor pentru Republica Moldova, începând cu 1 noiembrie.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite