Andrei Spînu: În cazul în care Gazprom va reduce livrările de gaze, procesul de învăţământ va avea loc online

0
0
Andrei Spinu, ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale.
Andrei Spinu, ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale.

Planul de contingenţă propus de Guvern are menirea de a pregăti cetăţenii pentru scenariul reducerii sau sistării livrării gazelor, nu pentru a-i speria, spune vicepremierul Andrei Spînu, potrivit căruia Gazprom a redus sau a sistat complet livrările de gaze pentru state mult mai bogate decât Republica Moldova, iar asta obligă autorităţile să ia în considerare un scenariu similar, transmite IPN.

Vicepremierul spune că învăţământul online este o modalitate de a economisi resursele energetice, însă dă asigurări că acest lucru nu se va întâmpla în lunile septembrie-octombrie şi nici în şcolile care nu se încălzesc cu gaz.

În cazul în care Gazprom va reduce livrările de gaze, procesul de învăţământ va avea loc online 10 zile/lună.

„Nimeni nu-şi doreşte ca învăţământul să fie online. Cu siguranţă, în septembrie-octombrie, toţi elevii vor învăţa cu prezenţă fizică. Credem că şi în noiembrie, la fel. Ulterior, ar putea apărea o situaţie de criză, dar vom lua deciziile în funcţie de situaţia creată. În acelaşi timp, avem foarte multe şcoli care nu se încălzesc cu gaz. Ele, cu siguranţă, nu vor trece la învăţământul online. Noi prezentăm acest plan, doar pentru a da siguranţa cetăţenilor că Guvernul este pregătit să acţioneze în aşa fel, încât să fie de partea cetăţenilor”, a notat vicepremierul în timpul prezentării raportului de activitate la un an de mandat al Guvernului Gavriliţa.

Andrei Spînu a menţionat că securitatea energetică a Republicii Moldova este prioritatea executivului. Au fost deja întreprinse acţiuni pentru a procura şi stoca gaze naturale şi pentru a diversifica piaţa energetică, astfel încât Republica Moldova să nu mai fie dependentă de un sigur furnizor de gaze.

„În sfârşit, se lucrează la Strategia energetică 2050. Noi suntem un Guvern care priveşte mult în viitor. În toamnă vom avea primul concept pentru strategia energetică. Ne dorim diversificare, nu mai putem fi o ţară dependentă de o singură sursă energetică. A fost aprobată legea gazelor, care obligă crearea de stocuri de gaze strategice ca să nu mai fim în situaţia în care nu ştim dacă vom avea sau nu gaz în următoarele zile. Aşa cum am promis, vom implementa pe deplin Pachetul III energetic”, a spus vicepremierul Andrei Spînu.

Vicepremierul a oferit detalii cu privire la planul de contingenţă propus anterior pentru economisirea resurselor energetice. Potrivit documentului, în cazul limitării furnizării gazelor naturale cu 35% sau 50%, va fi redusă temperatura agentului termic în sistemele de alimentare centralizată cu energie termică cu 10%, va fi sistat iluminatul stradal după ora 23. De asemenea, se propune optimizarea programului de lucru (schimburi de lucru de acasă, program redus de activitate). 

„Am ieşit cu acest program nu pentru a speria, nu pentru a crea panică, dar pentru a fi pregătiţi. Furnizorul cu care avem un contract pe 5 ani deja a redus sau a sistat livrările de gaz pentru foarte multe ţări europene, mult mai bogate şi mai puternice, Germania, Polonia, Bulgaria. De aceea, este corect faţă de cetăţeni să avem acest plan de contingenţă, indiferent de scenariul care ar putea avea loc. Deja a fost anunţat planul de acordare a suportului pentru achiziţionarea lemnelor de foc, vom comunica cetăţenilor toate acţiunile noastre”, a mai spus Andrei Spînu.

Potrivit planului propus de Guvern, în cazul limitării/sistării furnizării gazelor naturale cu 100%, începând cu luna noiembrie va fi necesară deconectarea parţială a consumatorilor întreruptibili şi de a procura volume suplimentare de gaze naturale din alte surse sau de pe piaţa spot.

Republica Moldova


Ultimele știri
Cele mai citite