Ana Revenco: Ambulanţa şi pompierii sunt informaţi despre prezenţa delegaţiilor oficiale pentru a-şi ajusta rutele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ana Revenco
Ana Revenco

Ministrul de Interne, Ana Revenco, face lumină în cazul ambulanţei care, deşi transporta o pacientă şi avea girofarul pornit, a fost oprită în trafic pentru a permite trecerea delegaţiei oficiale a României. Incidentul a avut loc în ziua şedinţei comune a Guvernelor Republicii Moldova şi României, notează IPN.

Ana Revenco spune că potrivit protocolului, instituţiile situaţiilor de urgenţă sunt anunţate în prealabil despre prezenţa pe traseu a delegaţiilor oficiale pentru ca ambulanţele şi pompierii să-şi ajusteze itinerarul. Şefa de la Interne spune că Centrul Naţional de Urgenţă în Medicină a fost informat despre prezenţa convoiului oficial pe traseu.

Ministrul de Interne spune că legislaţia prevede clar că toate autospecialele serviciilor de urgenţă sunt redirecţionate, în prealabil, pe alte trasee pentru ca delegaţiile oficiale să se deplaseze nestingherit. Şefa de la MAI spune că a solicitat raport pe acest caz pentru a stabili cine se face vinovat de situaţia creată.

„Există o normă pe care trebuie s-o aplice poliţistul în acest caz. Există o prevedere a regulamentului circulaţiei rutiere, care spune clar cui i se acordă prioritate în astfel de situaţii. Eu asta aştept de la poliţistul de patrulare să facă, nu să interpreteze legea. Pentru că putea fi o situaţia nu neapărat cu un convoi cu oficiali şi o ambulanţă, puteau fi şi alte mijloace de transport şi autospeciale antrenate. Noi avem protocoale de securitate internaţională, care sunt gândite astfel încât să ghideze clar activitatea agentului de patrulare. Autospecialele, urgenţa medicală, dar şi pompierii sunt informaţi în timp util despre sectoarele care nu vor fi accesibile, astfel încât ei să-şi poată ajusta rutele ”, a spus Ana Revenco în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la JurnalTV.

Ana Revenco pasează responsabilitatea către reprezentanţii Centrului Naţional de Urgenţă în Medicină care ar fi fost informaţi despre prezenţa delegaţiei oficiale pe traseu.

„Am întrebat dacă au fost sau nu primite instrucţiuni clare. Nu este pentru prima dată când primim delegaţii. Despre prezenţa delegaţiei au fost informate, în mod obişnuit, toate serviciile de urgenţă. Toate protocoalele sunt gândite ţinând cont de principiul de bază că viaţa are prioritate, astfel încât să lase şi spaţiu şi timp autospecialelor să ajungă la destinaţie, totodată respectând protocolul. Centrul Naţional de Urgenţă în Medicină a primit informaţia despre prezenţa delegaţiei oficiale”, a mai spus Ana Revenco.

Anterior, ministrul Sănătăţii, Ala Nemerenco, a confirmat că ambulanţa, oprită în trafic de un agent de patrulare, pentru a nu stingheri deplasarea delegaţiei oficiale, transporta o pacientă care avea un traumatism la cap. Femeia era transportată la Institutul de Medicină Urgentă pentru investigaţii.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite