Amendamentele Rusiei şi Turciei cu privire la Transnistria şi Găgăuzia, respinse de APCE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a respins un amendament al Rusiei cu privire la situaţia trupelor ruseşti din Transnistria şi un amendament al Turciei prin care era prevăzută o autonomie lărgită pentru Găgăuzia, transmite IPN.

Europa Liberă scrie în ediţia online că în rezoluţia adoptată de APCE la Strasbourg parlamentarii europeni salută demersurile întreprinse de noul guvern de la Chişinău pentru identificarea celor responsabili de utilizarea instituţiilor publice în beneficiul intereselor private, de partid sau de afaceri, în special înfiinţarea mai multor comisii de anchetă de către Parlament.

De asemenea, sursa citată scrie că Adunarea parlamentară a constatat că autorităţile de la Chişinău sunt hotărâte să reformeze sistemul public şi politic. „Deşi există o dorinţă presantă de a îndepărta rapid funcţionarii de stat care ar fi fost receptivi la influenţa şi presiunea externă, Adunarea subliniază că demersurile legale făcute pentru „deoligarhizarea” ţării vor avea efecte pe termen lung şi ar trebui, prin urmare, să contribuie la consolidarea instituţiilor statului”, se arată în rezoluţie.

APCE constată că măsurile întreprinse după iunie 2019 au restabilit încrederea donatorilor internaţionali. APCE apreciază reforma sistemului de justiţie, care „va modifica în mod substanţial alegerea procurorului general, componenţa Curţii Supreme de Justiţie, Consiliul Superior al Magistraturii şi a Consiliul Superior al Procurorilor”. De asemenea, reforma va aduce modificări evaluării judecătorilor şi procurorilor.

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei este îngrijorată însă de faptul că numirea recentă a judecătorilor la Curtea Constituţională nu a fost pe deplin transparentă şi că recentele modificări propuse de Guvernul Moldovei nu respectă pe deplin recomandările Consiliului Europei. Prin urmare, Adunarea se aşteaptă ca autorităţile moldovene să solicite expertiza Consiliului Europei, în special a Comisiei de la Veneţia, pentru a se asigura că schimbările propuse sunt durabile şi respectă standardele Consiliului Europei.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite