Alexandru Tănase: Oricine va fi primar în Chişinău va fi obligat să-şi construiască o relaţie cu puterea centrală, dar nu va fi simplu să facă acest lucru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO parlament.md
FOTO parlament.md

Ex-preşedintele Curţii Constituţionale Alexandru Tănase e de părere că oricine va deveni primar de Chişinău „va fi obligat să-şi construiască o relaţie cu puterea centrală, dar nu va fi simplu să facă acest lucru”.

Alexandru Tănase a afirmat că este foarte complicat ca un primar de Chişinău să obţină resurse pentru a implementa anumite reforme în oraş, dacă nu are „cel puţin o colaborare neutră” cu Guvernul.

El a subliniat că, de-a lungul anilor, Chişinăul a avut o guvernare centrală mai mult de centru-stânga, în acelaşi timp având un primar al Capitalei de dreapta, fapt ce nu permitea o colaborare dintre aceştia pe motiv că puterea centrală nu este interesată în a sponsoriza proiectele exponenţilor altor partide.

Tănase consideră că ar fi cazul de construit o administraţie publică care s-ar concentra mai mult „pe problemele administrative şi mai puţin pe chestiuni politice”.

„Chişinăul este un praş complicat. Jumătate sunt vorbitori de limbă română, jumătate sunt vorbitori de limbă rusă. Opţiunile sunt foarte diferite. Ai nevoie de abilităţi hiperumane pentru a putea manevra şi a face dribling în acest labirtint, astfel încât oamenii să te accepte şi guvernarea să te înţeleagă că acţiunile tale nu urmăresc alt scop decât buna administrare a oraşului”, a declarat fostul preşedinte al Curţii Constituţionale la emisiunea „Adevărul Live” de pe adevarul.ro.

În opinia sa, majoritatea candidaţilor la funcţia de primar al Capitalei au programe electorale „interesante”, însă care necesită fonduri enorme.

„Este clar că fără o anumită cooperare cu puterea centrală, va fi destul de complicat de a schimba cardinal starea de lucruri în Chişinău”, a accentuat Alexandru Tănase.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite