Alexandru Tănase: Nu cred că dosarul lui Ilan Şor este tărăgănat. Cred că alte dosare se judecă mult prea repede

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO gov.md
FOTO gov.md

Fostul ministru al Justiţiei Alexandru Tănase consideră că dosarul penal în care este judecat primarul de Orhei, Ilan Şor, nu este tergiversat de către judecători. Potrivit lui, se creează percepţia în spaţiul public că dosarul respectiv ar fi tărăgănat din cauza altor dosare care ar fi soluţionate exagerat de rapid.

„Eu le recomand şi studenţilor mei să analizeze viteza cu care se judecă dosare în alte părţi. Putem să mergem în România. Recentele soluţii de achitare care au fost date în câteva cauze, faceţi un exerciţiu şi vedeţi când exact au fost intentate aceste dosare. Veţi vedea că este vorba de 7-8-10 ani. Cam asta este perioada de timp necesară pentru a judeca un dosar”, a declarat Alexandru Tănase la emisiunea „Adevărul Live” de pe adevarul.ro. 

Ex-ministrul susţine că „în Republica Moldova sunt cazuri când dosarele se judecă mult prea repede şi, în general, există o problemă în justiţia moldovenească în privinţa celerităţii şi accentului ăsta care este pus pe celeritatea cazului în detrimentul calităţii”. 

„Eu cred că nu-i o problemă dacă un dosar se judecă cu jumate de an mai mult, dar în schimb să ai o decizie motivată, extrem de clară ca să înţelegi care au fost argumentele care au stat la baza deciziei, decât să forţezi nota, după aia să ai 30 de foi scrise fără să înţelegi exact care este raţiunea acestei decizii”, a explicat Tănase.

Amintim că Ilan Şor a fost reţinut pe 22 iunie 2016. Acesta este învinuit de spălare de bani şi escrocherie în proporţii deosebit de mari într-un dosar ce vizează devalizarea Băncii de Economii cu peste 5 miliarde de lei.

Ilan Şor a fost condamnat pe 21 iunie, de prima instanţă, la şapte ani şi jumătate de închisoare de tip semiînchis. Hotărârea de condamnare însă nu este definitivă, fiind aşteptată cea executorie a Curţii de Apel Chişinău. Până atunci, Ilan Şor se va afla în libertate, deoarece judecătorii nu i-au putut elibera un nou mandat de arest primarului de Orhei, pe motiv că el s-a aflat deja un an în arest, iar conform legislaţiei, termenul de arest nu poate fi mai mult de un an. 

Opoziţia de la Chişinău a criticat în mai multe rânduri guvernarea pe motiv că aceasta ar tărăgăna dosarul lui Ilan Şor, pentru a nu-l condamna pe primarul de Orhei şi pentru a-i permite să ajungă în funcţia de deputat.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite