Alegeri Republica Moldova, turul doi. Sergiu Gurduza, CEC: Recunosc că statul nu a reuşit să asigure fiecărui cetăţean dreptul la vot. Îmi cer scuze în faţa tuturor!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Membrul Comisiei Electorale Centrale Sergiu Gurduza a venit cu scuze publice în faţa cetăţenilor duminică, 13 noiembrie. Asta după ce mai mulţi alegători, în special din diasporă, nu au reuşit să voteze din cauza epuizării buletinelor de vot. Aşa cum a fost cazul Londrei, oraşului Bologna, Parma, Dublin, şi altele, unde sute de cetăţeni au stat la coada pentru a vota, însă nu şi-au putut exprima votul.

„Având în vedere cifrele existente, realităţile cu care ne confruntăm, având în vedere tendinţele deja clare, vreau să vin cu un mesaj către alegători, în orice colţ al lumii nu s-ar afla.

Sunt marcat profund de o revoltă internă, de procesul electoral cum decurge el. Totodată, neputinţa instituţională care se datorează procedurilor deja existente care nu pot fi modificate pe parcurs. Vreau să-mi cer scuze în numele meu personal în faţa tuturor alegătorilor care nu au reuşit să voteze sau nu vor reuşi să voteze. Mă refer la secţiile de votare din străinătate, atât din Federaţia Rusă cât şi alte ţări, dar şi cei alegători din ţară care nu vor reuşi să voteze. 

Având în vedere condiţiile meteorologice, unii stau şi îngheaţă, alţii au parcus sute şi mii de kilometri ca să ajungă la secţia de votare şi să nu aibă buletinul de vot, ar fi o greşeală din partea mea să spun că e din cauza cadrului legal. Trebuie să recunosc că statul nu a reuşit să asigure fiecărui cetăţean dreptul la vot, fapt pentru care îmi cer scuze în faţa tuturor”, a declarat Sergiu Gurduza.

Până la ora 19.50 au votat 124.000 de moldoveni de peste hotare. Totuşi, mulţi din ei încă stau la cozi imense, iar alţii au încearcă să se redirecţioneze spre alte secţii de votare pentru a mai prinde un buletin de vot disponibil. 

CEC a anunţat că există riscul ca la secţiile de votare din Bucureşti şi Moscova la fel să fie epuizate buletinele.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite