Alegeri pe înţelesul tuturor: urna mobilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alegătorii care în ziua alegerilor, din considerente de sănătate sau din alte motive obiective, nu se pot deplasa la biroul secţiei de votare pot solicita urna mobilă pentru a vota la locul aflării. Pentru aceasta este nevoie să depună o cerere în scris către biroul secţiei de votare arondat domiciliului.

Cererea este semnată de solicitant şi se depune la biroul electoral al secţiei de votare începând cu două săptămâni înainte de ziua votării şi până la ora 18.00 a zilei precedente scrutinului. În ziua alegerilor, cererile pot fi depuse până la ora 15.00, dacă se prezintă şi certificat medical, transmite IPN.

Cererile vor fi depuse personal la biroul electoral al secţiei de votare de către alegătorii care solicită urna mobilă. Cei care se află în imposibilitate de a depune individual cererea, din motive de sănătate sau din alte motive temeinice, o pot transmite prin intermediul unui membru al familiei sau, după caz, pot solicita ajutorul asistentului social din cadrul primăriei. Pe lângă cererea solicitantului, membrul familiei sau asistentul social va trebui să prezinte lucrătorului din cadrul biroului electoral al secţiei de votare şi actul de identitate al persoanei pentru cere se cere urna mobilă.

În ziua scrutinului, începând cu ora 15.00, cel puţin doi membri ai biroului secţiei de votare se vor deplasa cu urna mobilă de vot şi cu materialul necesar votării la locul unde se află alegătorul. Aceştia pot fi însoţiţi de observatori, presă sau de poliţist în caz de necesitate.  Persoanele care votează cu urma mobilă vor fi înscrişi într-o listă electorală suplimentară, pentru votarea la locul aflării, întocmită de biroul electoral al secţiei de votare. În lista electorală, în dreptul numelui persoanei respective se face menţiunea: „Votat la locul aflării”.

Alegătorii aflaţi peste hotare nu pot solicita votarea la domiciliu.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite