Alegeri Găgăuzia. Locuitorii regiunii şi-au votat başcanul. Comisia Electorală de la Comrat a anunţat rezultatele. Al doilea tur nu va fi organizat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alegerile din Găgăuzia au loc astăzi, 22 martie, după o campanie electorală liniştită, dar în care au existat temeri privind implicarea Federaţiei Ruse în susţinerea deschisă a unui candidat.

UPDATE 23 martie 07:15

Comisia Electorală de la Comrat a făcut publice rezultatele preliminare ale alegerilor pentru funcţia de başcan. Potrivit acestora, Irina Vlah, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, a obţinut 51,01 % din voturi. Pe locul doi s-a clasat un alt parlamentar, Nikolai Dudoglo, cu 19,05 la sută din sufragii.

------------------

UPDATE 19:30

Potrivit CEC-ului, către orele 18:30, mai mult de jumătate din alegătorii din UTA Găgăuzia au participat la vot. La secţiile de vot s-au prezentat 52% din alegători. Astfel. alegerile pentru funcţia de başcan pot fi validate. 

Update 17:50: 

Observatorii din partea candidatului Valeri Ianioglo susţin că la secţia de votare nr. 3/20 din Vulcăneşti la vot au fost admişi persoane care nu au atins vârsta de 18 ani. În acest sens, ştabul lui Ianioglo a depus la CEC o sesizare. Potrivit documentului, la secţia de votare nr. 3/20 au fost admişi la vot minori care au votat în locul altor persoane. Mai mult, minorilor li se oferă mai multe buletine de vot.     

Update 17:30: 

Candidatul la funcţia de başcan Valeri Ianioglo a declarat că a votat pentru pacea din UTA Găgăuzia. „Am votat ca împreună să construim şi să dezvoltăm statul Republica Moldova, în componenţa căruia să se afle şi Transnistria şi Găgăuzia”, a declarat Ianioglo 

Update 17:05: 

Nikolai Dudoglo a depus la CEC-ul UTA Găgăuzia o plângere pe numele lui Igor Dodon, pentru donaţia de bani pe care a făcut-o în biserica din Congaz. Un observator la alegerile din UTA Găgăuzia a declarat că în preajma multor secţii de votare din Comrat, dar şi în alte localităţi, sunt amplasate automobile unde se toarnă băuturi alcoolice gratis. Alegătorului i se toarnă înainte de a intra în secţia de votare şi după ce a ieşit din secţie. Se spune că la aceste automobile se împart şi colete cu produse alimentare. 

„În comisiile electorale sunt oamenii unor concurenţi electorali. Aceştia verifică conform listelor cine dintre alegători a votat şi cine nu. Pentru a-i aduce pe alegătorii care nu au votat, aceştia trimit automobile la domiciliile alegătorilor”, ne spune sursa.  

Update 16:10:

Peste 42% din alegătorii UTA Găgăuzia au votat până la ora 15:30. Aceste date au fost prezentate acum câteva minute de CEC-ul găgăuz. Pentru ca alegerile să fie validate, este necesară o prezenţă de cel puţin 51% din alegători. În raionul Comrat au votat 42,8% din alegători, în raionul Ceadîr-Lunga au votat 41,7%, iar în Vulcăneşti 40,6%. Dintre oraşe, cel mai activ electoral este Comratul cu 40,6% de votanţi.  

Update 16:05:

În satul Cazaclia, reprezentanţii candidatului Irina Vlah s-au bătut cu reprezentanţii candidatului Valeri Ianioglo. Fapt confirmat de observatorii de la secţia de votare din sat. Potrivit site-ului avtonomia.md, reprezentanţii lui Ianioglo şi-au manifestat astfel dezacordul faţă de mituirea de către reprezentanţii lui Vlah a alegătorilor.   

Update 15:40: 

Pervîi Kanal din Federaţia Rusă a difuzat astăzi o ştire despre alegerile din UTA Găgăuzia în care, în mod deschis, a făcut agitaţie politică pentru Irina Vlah. Unicul candidat care apare în reportaj este Irina Vlah. Aceasta vorbeşte despre importanţa consolidării relaţiilor dintre UTA Găgăuzia şi Federaţia Rusă. Potrivit Pervîi Kanal, şanse reale pentru a câştiga alegerile pentru funcţia de başcan o au actualul başcan Mihail Formuzal, primarul de Comrat Nikolai Dudoglo şi Irina Vlah. Menţionăm că Mihail Formuzal nu participă la aceste alegeri, deoarece a îndeplinit funcţia de başcan două mandate consecutiv.     

Update 15:30:

Reprezentanţii lui Nikolai Dudoglo consideră că tricolorul Federaţiei Ruse arborat pe clădirea sediului electoral al Irinei Vlah reprezintă o agitaţie politică ascunsă. Reprezentanţii lui Dudoglo au depus, în acest sens, o plângere la CEC-ul UTA Găgăuzia. Aceştia cer sancţionarea administrativă a Irinei Vlah. Mai mult, pe clădirea sediului electoral se află şi un banner care îndeamnă alegătorii să voteze pentru Irina Vlah, fapt ce reprezintă o abatere de la legislaţie. La CEC au fost depuse 13 plângeri din partea concurenţilor electorali.    

Update 14:30:

În satul Dezghingea, raionul Comrat, a dispărut ştampila pentru votare. Faptul dispariţiei a fost confirmat de preşedintele CEC-ului găgăuz, Valentin Cara. Organele de drept urmează să elucideze circumstanţele dispariţiei ştampilei. Lipsa unei ştampili, însă, nu va afecta procesul de votare. 

alegeri gagauzia

Update 13:45:

Cea mai mare rată de participare a fost înregistrată în secţia de votare nr. 61 din satul Chioselia Rusă, unde au votat 36,2% din alegători. la secţia de votare nr. 31 din satul Baurci au votat 35% din alegători, iar la secţia de votare nr. 1 din Comrat au votat 34,2%. 

Update 13:30:

În satul Chioselia Rusă toate barurile sunt deschise pentru alegători unde acestora li se oferă bere, vodcă şi gustări gratis. Potrivit site-ului avtonomia.md alegătorilor li se oferă băutură cât pot duce sub lozincile „Pentru Dudoglo!”. Primarul satului, Gheorghe Gospodinov, declară că situaţia din sat se află sub control.  

Update: 13:10: 

Potrivit site-ului avtonomia.md, în UTA Găgăuzia au loc cele mai murdare alegeri din ultimii 20 de ani. Reprezentanţii candidatului Irina Vlah mituiesc la greu alegătorii. În satul Kirsovo, la secţia de votare nr. 1/49, membrul comisiei Serghei Sukman, pune ştampila pe buletinul de vot înainte ca alegătorii să-l introducă în urna de vot. Înainte de a aplica ştampila, acesta verifică pentru cine a votat alegătorul, apoi face un semn către reprezentanţii Irinei Vlah precum că alegătorul a votat „corect”. La ieşirea din secţia de vot, alegătorul primeşte 300 de lei. În satele Svetloe şi Kazaklia această sumă constituie 500 de lei. 

Update 12:50:

La această oră, la alegerile pentru funcţia de başcan al Găgăuziei, au participat 25% din alegătorii autonomiei. La CEC-ul găgăuz au fost înregistrate 9 plângeri. 

Update 12:40:

Igor Dodon a oferit bisericii din Congaz 50.000 de lei. Dodon a promis acum o săptămână că va oferi 50.000 de lei bisericii din Congaz. Acesta a decis să-şi onoreze promisiune în ziua alegerilor din UTA Găgăuzia. Igor Dodon a dăruit banii în această dimineaţă stând pe altar. Biserica a fost plină de enoriaşi, care după slujbă urmau să meargă la alegeri. „Dacă aţi promis să ajutaţi biserica, de ce nu o faceţi mâine? Sau după inchiderea secţiilor. Sau preotului în mod discret? De ce astăzi? Nu mai amestecaţi biserica cu politica”, scris Mihail Shalvir, unul dintre observatori, pe contul său de facebook.   

Update 12:20:

Candidatul Nikolai Dudoglo o acuză pe Irina Vlah de mituirea alegătorilor. Potrivit lui Dudoglo, persoane care fac parte din echipa Irinei Vlah, oferă fiecărui alegător câte 300 de lei pentru un vot. „Reprezentanţii şi observatorii din partea Irinei Vlah, în loc să monitorizeze alegerile, întâmpină alegătorii la intrare şi fac agitaţie în mod deschis pentru candidatura Irinei Vlah. O asemenea interferenţă în procesul electoral nu s-a produs, în alegerile pentru başcan, din anul 1995”, a scris Dudoglo pe pagina sa de facebook.   

Update 11:15:

alegeri gagauzia

La Comrat a votat candidatul din partea socialiştilor Irina Vlah. Candidatul crede că va câştiga alegerile din primul tur:  „În jurul meu au fost mai multe speculaţii. Eu văd dezvoltarea regiunii în pace, cu relaţii bune cu Chişinăul şi cu partenerul nostru strategic Federaţia Rusă. Sper că se va dezvolta limba găgăuză, sunt sigura că regiunea se va dezvolta economic. Pace, ordine si dezvoltare economică - iată ce îmi doresc pentru Găgăuzia”.

După ce a făcut declaraţii, Vlah a fost criticată de două femei care i-au spus că nu îi pasă de poporul găgăuz.

Update 11:10:

Valentin Cara, preşedintele Comisiei Electorale din Comrat a precizat pentru Adevărul că la o secţie de votare au dispărut 97 de buletine, iar la altă secţie inscripţia votat (Sictim) de pe o ştampilă era descleiată. Acest lucru nu a împiedicat procesul de votare, fiecare secţie are ştampile de rezervă.

Update 10:55: 

alegeri gagauzia

Dudoglo vrea să demonstreze că în Găgăuzia locuiesc patrioţi. Nikolai Dudoglo, candidatul crede că se va ajunge la al doilea tur al alegerilor başcanului UTA Găgăuzia: „Am votat pentru viitorul copiilor, relaţii bune cu Chişinăul, pace, unitatea găgăuzilor, ca oamenii să ştie că în Găgăuzia locuiesc patrioţi, dar nu separatişti. Primul lucru pe carea îl va face ca başcan va fi consolidarea unităţii poporului găgăuz, iar al doilea va fi întărirea statutului autonimiei, pentru a fi rezolvate o dată pentru totdeauna toate problemele.

alegeri gagauzia

Update 9:50:

100 de buletine de vot au dispărut din secţia de votare nr. 6 din mun. Comrat. dispariţia a fost depistată dimineaţa la numărarea buletinelor. au dispărut buletine în limba rusă, iar numărul buletinelor în limba găgăuză şi limba română a rămas neschimbat: 50 şi respectiv 20, transmite gagauziainfo.md.

Update 9:30:

Alegerile din Găgăuzia au loc astăzi, 22 martie, după o campanie electorală liniştită, dar în care au existat temeri privind implicarea Federaţiei Ruse în susţinerea deschisă a unui candidat.

Alegerile din Găgăuzia din acest an s-au evidenţiat prin numărul record de candidaţi înregistraţi în cursa electorală. Astfel, iniţial, 12 persoane şi-au declarat intenţia de a lupta pentru fotoliul de başcan, înregistrându-se la Comisia Electorală de la Comrat. În ultimele două săptămâni însă, doi dintre ei s-au retras, iar în cursa electorală pentru başcanul Găgăuziei au rămas zece candidaţi: Valerii Ianioglo, Ruslan Garbalî, Nikolai Dudoglo, Irina Vlah, Oleg Garizan, Alexandru Stoianoglo, Serghei Cernev, Dumitru Croitor, Ilia Anastasov şi Leonid Dobrov.

La alegerile din Găgăuzia din acest an, potrivit autorităţilor locale, sunt aşteptaţi 106 mii de persoane cu drept de vot.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite