FOTO Super-tractoarele, produsele-minune şi animalele exotice au umplut spaţiile expoziţionale de la centrul Moldexpo
0Pentru că este un an agricol mai bun, sute de companii şi fermieri din 15 ţări s-au înghesuit să-şi prezinte produsele-minune la expoziţiile specializate Moldagrotech şi Farmer, care sunt deschise până sâmbătă la Chişinău
Producători de renume mondial (de la Mitsubishi, Claas, Case, John Deere până la Belarus şi Rostselmash) şi-au adus tractoarele şi combinele la expoziţiile Moldagrotech şi Farmer de la Moldexpo, unde fermierii moldoveni au posibilitatea să analizeze sau să cumpere utilajele agricole care îi interesează.
TRACTOR MAI SCUMP DECÂT O MAŞINĂ DE LUX
Cel puţin câteva exponate stârnesc curiozitatea vizitatorilor. Este vorba de nişte tractoare uriaşe, care, pe lângă putere şi eficienţă, oferă şi un confort sporit celor care le conduc. Bordul electronic şi sistemul de navigaţie GPS permit programarea unor operaţiuni ciclice, astfel încât maşina îşi face singură treaba, fără să fie nevoie de un tractorist.
Unul dintre aceste vehicule este MTZ Belarus 3522 cu 350 cai putere, care costă circa 2,5 milioane de lei, fără agregate, pentru care cumpărătorul va trebui să mai scoată din pungă încă trei milioane.
Tractorul-gigant ţine pe o platformă cel mai mic şi ieftin model de Belarus. Acesta are 13 cai putere şi un preţ de 81.000 de lei. „Am vrut să arătăm că dispunem de toată gama de tehnică agricolă a uzinei din Minsk. Acum în ţara noastră sunt circa 40.000 de tractoare produse în Belarus. Cele mai populare sunt cele cu 80-100 de cai putere, pentru că ţăranii lucrează terenuri mici“, explică Oleg Golopeatov, directorul casei de comerţ MTZ-Lider.
Alături găsim tractoare Mitsubishi, fabricate în colaborare cu New Holland. „Până acum, aduceam doar tehnică japoneză la mână a doua. În acest an, prezentăm şi maşini noi pentru a testa piaţa“, susţine Nicolae Stati, directorul companiei Ozonteh din Străşeni. Preţurile variază în funcţie de putere şi opţiuni. De exemplu, un tractor de 60 de cai putere fără cabină costă 19.000 de euro, iar acelaşi model cu cabină - 22.000 de euro.
Aparat din alamă pentru producerea ţuicii FOTO Tudor Iovu
PUIEŢI ŞI SUPER-LIVADĂ LA CHEIE
O altă atracţie este târgul „Toamna de aur“, care începe practic de la poarta centrului Moldexpo şi te surprinde prin oferta bogată de puieţi de pomi fructiferi şi arbori decorativi, butaşi de viţă de vie, flori şi seminţe. „Am fost şi la ediţiile precedente, vindem căpşunii pe care-i cultivăm în gospodărie. De această dată avem o concurenţă sănătoasă, de aceea vânzările nu sunt ca anul trecut“, se plânge Alexandra Roic din Sipoteni, Străşeni.
Puieţii de pomi, flori şi plante medicinale Foto Tudor Iovu
Tocmai de la Grimăncăuţi, Briceni, a venit să-şi vândă puieţii de pomi fructiferi Galina Dogotari. „Pe câteva hectare de teren, avem o mică livadă şi o pepinieră. Nu creştem mulţi puieţi, câte 2-3.000 de fiecare soi: mere, pere, caise, cireşe etc. Îi dăm cu 10 lei bucata. Târgul este o ocazie bună de a găsi clienţi“, spune agricultoarea.
Compania Vitalitifruct-expo propune clienţilor livadă la cheie cu circa 30.000 de euro hectarul. „Anual, plantăm între 60 şi 100 de hectare de livezi superintensive, cu puieţi din Europa, plasă de protecţie şi sisteme de irigare automatizată“, precizează Constantin Furculiţă, directorul firmei.
Fermele din ţară au adus cele mai frumoase exemplare de animale domestice FOTO Tudor Iovu
ARMĂSARUL BELGIAN ŞI CRAPII DE CUBOLTA
De la expoziţiile deschise ieri nu au lipsit nici animalele domestice. Fermele din ţară au adus în atenţia vizitatorilor cele mai bune exemplare de păsări, capre, taurine, porci, iepuri sau cai.
Un bărbat plimba prin târg un armăsar de rasă belgiană. „Este singurul din Republica Moldova. Are o şapte ani şi ne-a costat 10.000 de euro. E bun la tracţiune, dar avem cereri doar pentru a plimba mirii“, afirmă Dumitru Baljicov de la Zoo-Club din Bardar, Ialoveni.
Ceva mai încolo îşi laudă speciile de peşti cercetătorii de la întreprinderea de stat Acvacultura-Moldova. „Am reuşit să obţinem patru noi specii de crapi. Bunăoară, am selecţionat crapul de Cubolta şi cel de Mândâc, adaptaţi la condiţiile din râurile şi lacurile moldoveneşti. Altul, cu aripi violete, la care încă mai lucrăm, nu se lasă pradă braconierilor. Practic zboară din plase“, îi descrie doctorul în ştiinţe biologice Galina Curcubet.
AN AGRICOL MAI BUN
Evenimentul este o platformă bună şi pentru schimburi de experienţă, găsirea unor parteneri sau donatori, spun experţii. „De exemplu, va avea loc prezentarea proiectului MACP, finanţat de Banca Mondială. Este un proiect-pilot, datorită căruia agricutorii pot obţine granturi de până la 350.000 de dolari pentru infrastructura postrecoltare. Condiţia este ca fermierii să se asocieze“, relatează Andrei Crigan, directorul Business Intelligent Service.
Oficialii se arată mulţumiţi de ediţia din acest an. „Este îmbucurător că oferta este foarte variată. Este evidentă o creştere a interesului pentru agricultură. Anul viitor va fi bugetat un fond mai mare de subvenţionare, vom susţine ţăranii care investesc în agricultura de performanţă“, declară Viorel Guţu, viceministru al Agriculturii.
Specialiştii explică numărul mare de participanţi prin faptul că a fost un an agricol bun. „După seceta din 2012, în acest an a fost o recoltă mai bună, iar agricultorii au mai mulţi bani. Un alt motiv ar fi că a crescut interesul pentru dezvoltarea afacerilor în agricultură“, e de părere fostul ministru al Agriculturii, Valeriu Bulgari.
“Ne bucurăm că oferta este foarte variată. A crescut evident interesul pentru agricultură. Viorel Guţu, viceministrul Agriculturii “ După seceta din 2012, în acest an a fost o recoltă bună, iar agricultorii au mai mulţi bani. Tot mai mulţi vor să deschidă afaceri agricole Valeriu Bulgari, specialist