AFP. Republica Moldova: Tot mai mulți preoți ortodocși aleg să treacă la Mitropolia din cadrul Patriarhiei Române

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vremurile sunt grele pentru ramura moscovită a Bisericii Ortodoxe din Republica Moldova, criticată de enoriaşi după declanşarea invaziei ruse din Ucraina, relatează AFP într-un reportaj intitulat „În Moldova, rebeliunea preoţilor ortodocşi împotriva ferulei Moscovei”.

Republica Moldova FOTO Arhivă
Republica Moldova FOTO Arhivă

Situat la 30 de kilometri de capitala Republicii Moldova, satul Cimişeni, cu o populaţie de 2.850 de locuitori, majoritatea românofoni, a decis să treacă la Mitropolia Basarabiei, în cadrul Patriarhiei Române, comentează AFP, potrivit Agepres.

Ideea apăruse încă înainte de declanșarea invaziei ruse în Ucraina, la 24 februarie 2022, însă părintele Ioan Solonaru se temea la acea dată că vor exista „certuri” pe marginea subiectului. Ofensiva Kremlinului, „realizată cu binecuvântarea patriarhului rus Kirill”, a servit drept catalizator, explică preotul într-un interviu acordat pentru AFP. „Această luptă între fraţi ortodocşi i-a revoltat pe oameni”, afirmă el.

De asemenea, primirea de refugiaţi ucraineni, care au venit în număr mare în Republica Moldova, a trezit conştiinţele, notează AFP.

Membrii parohiei „au început să-mi spună că nu mai vor să vină în biserica lui Kirill pentru a primi comuniunea”, spune preotul în vârstă de 55 de ani, după ce le-a oferit enoriaşilor săi sfânta împărtăşanie.

La mijlocul lunii august, el a făcut oficial pasul, trecând sub tutela Patriarhiei Române. În total, circa 50 de preoţi din Republica Moldova au decis să facă la fel, potrivit Mitropoliei Basarabiei.

În această fostă republică sovietică, care speră să adere la Uniunea Europeană, „nimic nu ne mai leagă de Moscova”, dă asigurări Ioan Solonaru. „Nici măcar nu avem frontiere comune cu Rusia!”, adaugă el, spunând că nu înţelege „nostalgia unora pentru Uniunea Sovietică”.

Într-o scrisoare recentă, mitropolitul Vladimir, capul Mitropoliei Moldovei legată de Moscova, şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu plecarea preoţilor şi „marginalizarea” Bisericii sale „din cauza apartenenţei la Patriarhia Moscovei, percepută de societate drept un avanpost al Kremlinului”.

„Poporul moldovean aspiră se se apropie de România”, spune mitropolitul Vladimir, cerând o soluţie pentru „a ieşi” din ceea ce consideră el a fi „o criză”.

O reuniune a celor mai înalţi prelaţi a avut loc ulterior, care au luat decizia de a menţine statutul actual al Bisericii.

„Noi nu ne simţim în pericol”, susţine episcopul Ioan de Soroca, exprimându-şi de asemenea regretul cu privire la decizia unor preoţi. „Aceste suflete pierdute trebuie să revină la raţiune”, susține el.

În ceea ce priveşte războiul împotriva Ucrainei, el dezminte orice sprijin. „Noi nu suntem mână în mână cu cei care promovează aceste acţiuni”, spune episcopul Ioan, însă fără a condamna explicit acţiunile patriarhului Kirill.

Ramura moscovită revendică circa 1.350 de parohii în Republica Moldova, mult mai multe decât ramura română, care numără puţin peste 200, precizează AFP.

„A trebuit să plecăm de la zero după reactivarea noastră în 1992”, în urma proclamării independenţei Republicii Moldova, explică purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Basarabiei, Constantin Olaru.

„Cei care doresc (să ni se ralieze, n. red.) vor fi primiţi cu braţele deschise”, adaugă el, apreciind această tendinţă drept inevitabilă, în condiţiile în care Republica Moldova se pregăteşte să înceapă negocierile de aderare la UE. „Acesta este un semnal pro-european”, subliniază Constantin Olaru.

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis un mesaj similar la radioul public: „Cum poate Biserica Rusă să susţină războiul şi uciderea de oameni nevinovaţi? În aceste condiţii, Biserica nu poate rămâne deoparte şi pretinde că nu vede ceea ce se întâmplă”.

„Întreaga societate trebuie să fie unită, inclusiv Biserica”, pentru „pace, pe drumul integrării europene”, a îndemnat Maia Sandu.

Războiul declanșat de Vladimir Putin a provocat divizare şi pe scena religioasă din Ucraina. Altădată cea mai populară, Biserica legată de Moscova, care în ultimii ani şi-a pierdut influenţa, este vizată de o măsură de interdicţie, potrivit unui text adoptat în octombrie de Rada Supremă.

Acum a rămas doar ramura ucraineană, declarată independentă de Patriarhia Moscovei în 2019, după secole de tutelă rusă, subliniază AFP.

Pentru prima dată în acest an, Biserica Ucraineană va sărbători oficial Crăciunul pe 25 decembrie - la fel ca ortodocşii români şi catolicii - în loc de 7 ianuarie, cum era până acum, mărturie a „puternicii renaşteri a naţiunii ucrainene”.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite