Patriarhul Kirill a declanşat o revoltă în Biserica Ortodoxă Rusă după ce a recunoscut că este de acord cu războiul lui Putin împotriva Ucrainei
0Patriarhul Kirill I al Moscovei a declarat că este de acord cu războiul declanşat de Vladimir Putin în Ucraina şi astfel a declanşat o revoltă în Biserica Ortodoxă Rusă, o revoltă despre care numeroşi experţi spun că este fără precedent.
Patriarhul Kirill are 75 de ani şi este un aliat apropiat al liderului de la Kremlin Vladimir Putin. El vede războiul ca o modalitate de „apărare” faţă de aşa-zisul Occident decadent, pe care îl critică frecvent pentru acceptarea homosexualităţii.
Mai mulţi experţi au declarat pentru Reuters că el şi Putin împărtăşesc o viziune comună despre „Russkii Mir”, adică „lumea rusească”, o idee care leagă unitatea spirituală de expansiunile teritoriale ce vizează anumite teritorii ce au făcut parte din Uniunea Sovietică.
Kirill vede invazia armatei ruse în Ucraina drept o cruciadă. Patriarhul a declanşat nemulţumiri atât în Rusia, cât şi în rândul unora dintre bisericile din străinătate afiliate Patriarhiei de la Moscova, transmite Reuters.
Aproape 300 de membri ai unui grup numit „Preoţi Ruşi pentru Pace” au semnat o scrisoare în care condamnă războiul din Ucraina.
„Oamenii din Ucraina ar trebui să aibă propria alegere, nu să facă una cu pistolul la tâmplă, fără presiuni din partea Occidentului sau a Estului”, notează preoţii în scrisoare.
„Kirill pur şi simplu a discreditat Biserica”
În Amsterdam, războiul i-a convins pe preoţii parohiei Sfântul Nicolae să nu îi mai pomenească numele în timpul rugăciunilor. Un episcop rus care a fost în vizită în Europa de Vest a încercat să îi facă să se răzgândească dar parohia a anunţat luni ruperea legăturilor cu Patriarhia de la Moscova.
Decizia a fost „un pas foarte dificil de urmat, luat cu durere în inimile noastre”, au anunţat preoţii ortodocşi din Amsterdam, unde se află una dintre cele mai importante comunităţi ortodoxe din Olanda.
„Kirill pur şi simplu a discreditat Biserica”, afirmă rev. Taras Komici, profesor de teologie la Universitatea Hope din Liverpool şi membru al Bisericii greco-catolice din Ucraina. „Mai mulţi oameni vor să ia atitudine în Rusia dar le este teamă”, le-a spus el jurnaliştilor de la Reuters în timpul unui interviu la telefon.
Biserica Ortodoxă a Rusiei consideră că Ucraina are o importanţă crucială întrucât o vede ca leagănul civilizaţiei ruse, misionarii ortodocşi bizantini convertindu-l aici în secolul X pe prinţul păgân Vladimir I.
Biserica Ortodoxă Ucraineană ce ţine de Moscova l-a criticat pe patriarh
Mitropolitul Onufrie al Kievului, întâistătătorul bisericii ucrainene ce aparţine de Patriarhia Moscovei, a făcut apel la Vladimir Putin „să pună imediat capăt războiului fratricid” în timp ce arhiepiscopul Evloghie din Sumî, un alt membru al bisericii legate de Rusia, le-a spus preoţilor să nu se mai roage pentru Kirill.
Kirill, care pretinde că Ucraina este o parte indivizibilă a jurisdicţiei sale spirituale, a rupt deja legăturile cu patriarhul ecumenic Bartolomeu, considerat succesorul spiritual al apostolului Andrei şi „primul între egalii săi” în raport cu ceilalţi conducători ai Bisericilor Ortodoxe.
„Unele Biserici sunt atât de furioase pe Kirill din cauza poziţiei sale faţă de război încât vedem o revoltă în lumea ortodoxă”, afirmă Tamara Grdzelidze, profesoară de Studii Religioase la Universitatea de Stat Ilia din Georgia şi fost ambasador al Georgiei la Vatican.
Printre liderii ortodocşi care au criticat războiul din Ucraina se numără patriarhul Daniel, Patriarhul Teodor al II-lea al Alexandriei şi Africii şi arhiepiscopul Leo al Finlandei.
Kirill a declarat că NATO îşi extinde prezenţa militară la graniţele Rusiei şi ignoră temerile Moscovei privind un posibil atac. Liderul Bisericii Ortodoxe Ruse a acuzat forţele străine că au creat în mod deliberat o prăpastie între ruşi şi ucraineni şi că încearcă să „reeduce” oamenii din Ucraina pentru a deveni duşmani ai Rusiei.
„Acest conflict tragic a devenit parte a unei strategii geopolitice la scară largă care vizează, în primul rând, slăbirea Rusiei”, a afirmat Kirill în scrisoare.