Adunarea „Moldova Europeană”, dincolo de hotarele țării. Cum s-a solidarizat diaspora cu Chișinăul

0
Publicat:

Cu steagul țării lor sau cel al Uniunii Europene, o parte din moldovenii aflați în Italia, s-au adunat în fața Colosseumului din Roma, pentru a participa la Adunarea Națională ,,Moldova Europeană”, miting avut loc concomitent la Chișinău, dar și în alte de orașe europene.

Moldoveni din diaspora, la Roma FOTO Facebook
Moldoveni din diaspora, la Roma FOTO Facebook

Printre moldovenii stabiliți în Italia și care a participat la eveniment s-a numărat și Emilia Gratic. Îmbrăcată în ie tradițională, aceasta a spus că dorința sa este ca Republica Moldova să fie parte a Uniunii Europene.

,,Iată, noi diaspora de la Roma, Perugia, din diferite părți ale Italiei ne-am adunat aici lângă Colosseum, inima Romei pentru a susține frații noștri care participă la Marea Adunarea Națională ,,Moldova Europeană”. Susținem ideea doamnei președinte Maia Sandu, vrem viață europeană, vrem integrarea în Uniunea Europeană”, a spus aceasta în timpul unei intervenții video pe pagina sa de Facebook.

FOTO Arhivă Facebook
FOTO Arhivă Facebook

Atât ea, cât și ceilalți oameni au scandat: ,,Unire, moldoveni! Suntem europeni!”

Și diaspora din Londra, capitala Marii Britanii a ținut să participe la un miting de susținere. Oamenii aveau pancarte cu diferite mesaje, între care ,,Unde este Moldova? Da, este în Europa”. 

FOTO Arhivă Facebook
FOTO Arhivă Facebook

Cu același scop s-au adunat la Paris și cetățenii Republicii Moldova aflați în Franța. 

FOTO Arhivă Facebook
FOTO Arhivă Facebook

În data de 21 mai, Adunarea Naţională „Moldova Europeană” s-a desfășurat în capitala Republicii Moldova şi în 33 de oraşe europene. La mitingul din Chișinău au participat în jur de 80.000 de oameni, potrivit reprezentanților Inspectoratului General al Poliției.  

Evenimentul a avut loc în prezența președintei Parlamentului European, Roberta Metsola, care a susținut un discurs atât în limba română, cât și în engleză, menționând că UE continuă să fie lângă Republica Moldova, inclusiv în calea sa spre integrare europeană.

,,Sunt atât de mândră să fiu cu voi, cu un număr atât de masiv de oameni care cred în viitorul european pentru Republica Moldova. Am venit aici să fiu alături de voi, dar și de Maia Sandu și să aduc acest mesaj pentru voi”, a spus aceasta. 

Partidul prorus a organizat contramitinguri

Între timp, partidul prorus Șor, condus de politicianul fugar Ilan Șor, a organizat contramitinguri în mai multe raioane ale țării. 

La începutul lunii aprilie, lidera de la Chișinău a anunțat despre convocarea Adunării Naționale ,,Moldova Europeană”, precizând că în acest mod cetățenii vor manifesta pentru calea europeană pe care au ales-o pentru țara lor.

În vara anului trecut, Republica Moldova a primit statutul de ţară candidată la Uniunea Europeană, iar în luna aprilie, Parlamentului European a adoptat o rezoluție prin care se solicită că ea să înceapă negocierile de aderare la UE până la sfârșitul anului 2023. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite